07.04.2021 İstanbul

2009 Yılından Beri 250 İstasyon Veeder Root LPG Probe İle Çok  Hassas Ölçüm Yapıyor

Otomatik tank seviye ölçüm sistemleri ve buna bağlı çevresel sensör uygulamaları konusunda dünyada en çok tercih edilen ve aynı zamanda en büyük üreticisi konumundaki Veeder Root’un, LPG tankları seviye ölçümü için geliştirmiş olduğu Mag Plus Probları ve ISO montaj kiti teknolojisi ile uzun yıllardır bu tanklarda güvenli bir şekilde yüksek hassasiyetle ölçüm yapılmasını sağlamaktadır.

Dünyada 1979 yılında ilk jenerasyon tank otomasyon sistemini üreten Veeder Root, ülkemizde 90’lı yılların sonlarında kullanılmaya başlandı ve 2005 yılından itibaren Tora Petrol güvencesi ile çok daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır.

Akaryakıt tankları stok takibinde tank otomasyon sistemleri kullanımın yaygınlaşması ve sağladığı faydaların tecrübe edilmesi sonrası benzer talepler LPG tankları içinde gündeme gelmeye başlamıştır. Hali hazırda LPG tankları seviye ölçümünde yoğun bir şekilde kullanımda olan mekanik kollu şamandıra düzeneği düşük hassasiyet ve yüksek arıza frekansına sahiptir. Buna karşın Mag Plus Probları 0.000765 mm hassasiyet ile ölçüm yapmaktadır ve arıza frekansları çok düşüktür. Tora Petrol olarak LPG tankı seviye ölçümünde ilk probe montajını 2009 yılında yaptık ve sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. Devamında sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde şu an 250 den fazla istasyonda yaklaşık 300 LPG tankının seviye ölçümü Veeder Root teknolojisi le yapılmaktadır.

Tora Petrol olarak bu konudaki en büyük farkımız kullanımda olan LPG tanklarıda dahil onaylı tank projesinde ve dolayısı ile tank üzerinde herhangi bir tadilata gerek kalmadan tüm tanklara probe montajının yapılabilmesini sağlayan bağlantı parçaları ve probe şamandırası geliştirmemizdir. Mevcut Rochester mekanik seviye göstergesi demonte edilerek aynı noktadan probe’un tanka girişi sağlanıp montaj yapılabilmektedir. LPG tanklarında seviye probe’ları, basınç kayıplarına karşı özel olarak geliştirilmiş yüksek izolasyon standartlarına sahip ISO montaj kiti ile birlikte kullanılmaktadır.

ISO Montaj kitleri, ürünün cinsine uygun materyalden üretilmekte olup montaj sonrası tankta sabit olarak kalmakta ve proba etki edecek şamandıra montaj kiti üzerinde likit seviyesi ile paralel hareket etmektedir. Aynı bir kılıf gibi seviye probe bu kitin içerisine geçirilerek LPG seviyesinin ölçümü yapılmaktadır. Her türlü mevcut Veeder-Root konsolu ile uyumludur, dolayısıyla LPG tank otomasyon sistemi aktif Veeder Root otomasyon sistemine ilave bir tank olarak kolaylıkla eklenebilmektedir. Bakım ve servis amaçlı müdahaleler bu montaj kiti sayesinde tankı boşaltmadan ve bir basınç kaybı yaşanmadan güvenle yapılabilmektedir.

LPG tankları probe uygulaması için diğer önemli bir konu ürünün basınç sınıfıdır. Bilindiği üzere LPG tankları test basıncı 25 Bar olup tanka bağlı ekipmanlarının ve dolayısı ile ISO Montaj kiti’nin bu basınca uygun sertifikalandırılmış olması gerekmektedir.
Veder Root ISO-Montaj kiti çalışma basıncı 28 Bar olarak sertifikalandırılmıştır.

Probe montajı sonrasında tank içi envanter bilgisi yandaki resimde görüldüğü gibi tüm detayları ile kontrol paneli ekranından görülebilmektedir. Tank ait depo içi envanter ve alarm geçmişi, dolumların otomatik olarak kaydedilmesi gibi fonksiyonlar akaryakıt tanklarında olduğu gibi ileriye dönük olası yasal düzenlemelere istasyonların şimdiden hazır olmasını sağlamaktadır. Probe üzerinde 6 farklı noktada yer alan sıcaklık sensörleri sayesinde tank içi ürün sıcaklığı en doğru şekilde öçülür. Alınan ortlama sıcaklık değerine istinaden, sıcaklık faktörü ile düzeltilmiş hacim bilgiside hesaplanır ve kaydedilir.

LPG tank içi envanterin hassas ölçümü sonrası LPG ürün mutabakatı hali hazırda EPDK tarafından akaryakıt tankları için belirlenmiş olan sınırları baz alındığında bu oranları kolaylıkla karşılandığı görülmektedir.