11.03.2022 İstanbul

Akaryakıt İstasyonlarında Emniyet Ekipmanlarından Elaflex Breakaway’in Önemi

Elaflex Breakaway tabanca ile hortum arasında bulunan, sürücünün satış işlemi sona ermeden hareket etmesi durumunda, bir kuvvete maruz kalan ve bu durumda koparak meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını önleyen çok önemli bir emniyet ekipmanıdır.

Sürücülerin, dalgınlık unutkanlık gibi nedenlerden dolayı satış işlemi sona ermeden araçlarını hareket ettirmeleri breakaway’lerin kopmasına neden olur. Breakaway’in görevi bu gibi durumlar meydana geldiğinde tabanca ile hortum arasındaki bağlantıyı koparmasıdır.

Sürücü hareket ettiğinde, breakaway kopmazsa dispenser devrilmesi hortumun zorlanmaya mukavemet gösteremeyerek kopması gibi durumlar meydana gelir.

Breakaway Neden Kopmaz?

Daha önce yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı kopan ve akaryakıt istasyonuna servis verme yetkisi olmayan  kişilerce emniyetsiz bir şekilde birleştirilen breakaway, tekrar kullanım durumunda işlevini yerine getiremez ve çekme kuvvetine maruz kalan breakaway kopmayacağından maalesef can ve mal kaybıyla sonuçlanabilir. Breakaway’ler koptuğunda bir ucu tabancada diğer ucu ise hortumda kalır ve hortumda kalan kısmın tasarımı, yakıt akışına müsaade etmez, maliyetten tasarruf sağladığı gibi etrafa yakıt akışı olmadığı için emniyetsiz bir durumun oluşmasını da engeller.

Değişkenlik gösteren açılara göre tasarım; Elaflex Breakaway’ler sadece eksenel kuvvete maruz kaldığında değil, uzaklaşan araçların açısına göre kopacak şekilde tasarlanmıştır.

Breakaway koptuktan sonra ancak yetkili servis tarafından ilgili prosedür ve talimatlar uygulanarak birleştirilebilir.

Üzerinde NR (Non- reusable) ibaresi bulunan breakaway’ler tasarımlarından dolayı tekrar birleştirilse bile yakıt geçişi sağlamayacağından kullanım dışı kalır.  Bu durum yetkisiz kişilerin müdahalesini engeller.

Ayrıca her ne kadar orijinal ürünleri dispenser üzerinde sevk etsek de sahada meydana gelen arızalara yetkisiz personeller tarafından yapılan müdahaleler sırasında, müşterilere orijinal ekipman gösterilmesine rağmen, kullanılan sahte ekipmanlara denetimlerde sırasında sıkça rastlıyoruz. Dolasıyla müşterilerimize ödedikleri meblağın karşılığında gerçekten orijinal ürün kullanıp kullanmadıklarını onlara gösterebilmek için  Elaflex’in geliştirmiş olduğu DMC (data matrix kod) ile üretilmiş olan “Ürün Tanımlama Kodları’’na TORA olarak  geçtik. Bu kodlar, dispenserlerin seri numarasıyla eşleştirilip takip edilecek.

Üretici firma testleri;

EN 13167-2’ye göre breakaway, eksenel ve açısal yönde 80 kg (800 N) ile 150 kg (1500 N) arasındaki bir çekme kuvvetinde ayrılır.

Breakaway kopmaması sonucu meydana gelen kaza örnekleri: