27.08.2021 İstanbul

 

Akaryakıt İstasyonlarının Transfer Süreçlerinde Saha Surveylerinin Önemi

 

Dünyadaki İlk benzin istasyonu, 1905 yılında ABD’nin St. Louis şehrinde, Harry Grenner ve Clem Laessing‘in kurduğu Automobile Gasoline Co. adlı şirket tarafından açıldı. Petrol, bir tankın içinden bir bahçe tulumbası aracılığıyla boşaltılıyordu. İlk modern benzin istasyonu ise Standart Oil tarafından, 1907 yılında Seattle şehrinde hizmete sokuldu.Bu istasyon da araç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayacak vaziyette değildi. Yolcuların da zorunlu ihtiyaçlarına cevap verebilecek ilk tuvaletli ve büfeli istasyon, 1912 yılında Tennessee‘de açıldı. Hatta burada bir bayan görevli, araç sahiplerine soğuk su ikramında bulunuyordu.

Günümüze kadar geçen 116 yıllık süreçte teknolojinin gelişimi ve  yeni pazarlama yöntemlerinin ortaya çıkması ile birlikte gerek görselliği gerekse sunduğu ek hizmetlerle birlikte artık sadece bir akaryakıt istasyonu olarak değerlendirmek çok doğru olmamaktadır. Yolculuk yaptığınız süre içerisinde yakıt almanın yanı sıra , araçlarınızın temizliğini yaptırabilir , bakım-servis alanları sayesinde kontrollerinizi yaptırabilir, dinlenmek için barındırdıkları konaklama alanları sayesinde istirahatinizi gerçekleştirebilir ve ihtiyacınız olan bir çok şey için alışveriş yapabilirsiniz.

Tulumba ile çekilerek yakıt verilen bir alandan , bir ticaret merkezine dönüşmesi ile birlikte bu alanların tabi oldukları yasal mevzuatların ve Seç-G şartlarının sahada uygulanmış olması  ve bu uygulamaların devamlılığın kontrolü de önemli yer tutmaktadır. Eskiden yaklaşık 4-5 dakika uğranılarak yakıt alınan bir akaryakıt istasyonu olmaktan  müşterilerin saatlerini geçirdikleri bir lokasyon haline gelmektedir. Söz konusu alanın 24 saat çalışan bir mekanizma olması da göz önünde bulundurulduğunda en ufak ihmalkarlık veya çarklardaki en ufak eksikliğin sonuçları telafi edilemez boyutlara gelebilmektedir.

Tüm akaryakıt istasyonlarının ortak olarak tabi oldukları yasal mevzuatların yanı sıra , bağlı oldukları ana dağıtım firmalarının sektörde meydana gelen olay ve gelişmeler ile birlikte edindikleri tecrübeler sayesinde kullandıkları altyapı malzemesinden, seç-g tedbirlerine kadar farklılıklar da ortaya çıkmaktadır. İstasyonların bayilik sözleşmelerinin bitimi ile birlikte gerçekleşen transfer dönemi bu düzenlemeleri sağlamak , standartları sahada uygulamak için en doğru zaman olarak görülmektedir.

Tavan ve taban fiyat uygulamaları ile birlikte sınırlı kar marjları ile devamlılığın sağlanmaya çalışıldığı sektörümüzde transfer dönemlerini hem maddi hem de zaman açısından doğru kullanmak gerekmektedir. İstasyonlara bu dönemde yapılacak detaylı bir Elektrik-Mekanik Altyapı ve Seç-G surveyi sayesinde tüm ihtiyaçlar doğru şekilde belirlenebilir , alınması gereken önlemler ile yapılması gereken yatırımlar en doğru zamanda yapılabilir. Bu kontroller kapsamında Tank Sahası Kontrollerinin , Pompa Kontrollerinin , Kritik Ekipman Kontrollerinin , Elektrik Tesisat ve Topraklama Kontrollerinin , LPG Tank Sahası Kontrollerinin ve Saha Risk Analizinin  doğru şekilde yapılması önem arz etmektedi

Sektördeki 20 yılı aşkın tecrübemiz ile oluşturduğumuz ,  bir istasyon içerisinde 900 ün üzerinde noktanın kontrolü için hizmet verdiğimiz “Akaryakıt İstasyon Survey’i”  projesinin sahada transfer aşamasında uygulanması ve tespit edilen uygunsuzluk ya da sapmaların giderilmesi istasyonun tekrar satışa açıldıktan sonra hem çalışanların hem de ziyaretçilerin emniyeti için yapılacak en doğru yatırım olacaktır. Yapılacak en doğru yatırımın insan sağlığına yapılan yatırım olduğu gerçeğini aklımızdan hiç çıkarmayarak önce emniyet sloganının tüm sahalarda uygulanmasını temenni ediyoruz.