05.10.2023 İstanbul

Araç Tanıma Sistemleri Zorunlu Hale Getirildi

Türkiye’de akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması, kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele ve trafik güvenliği hakkındaki önlemlere bir yenisi daha eklendi. Karayolu taşımacılığı yapan araçlar için akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması mecburi hale getirildi. Bu kapsamda akaryakıt istasyonlarında ve akaryakıt sektöründe önemli bir dönüşüm yaşanacak.

UTTS, taşıt plakalarını otomatik olarak tanıyarak kaydeden bir sistem olarak öne çıkıyor. Bahse konu sisteme ilişkin uygulamaların Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce yetkilendirilen firmalar tarafından kullanıma sunulması zorunlu hale geldi. Bu sayede, trafik denetimleri daha etkin bir şekilde gerçekleştirilecek ve yaşanan kaçakçılık, usulsüzlüklerin önüne geçilecek.

Yeni düzenleme ile akaryakıt istasyonu işletmecileri en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar, en az bir pompa ünitesine taşıt tanıma okuyucu cihazı takmakla yükümlü hale geldi.  Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafınca yönlendirilecek sistem, Yeni Nesli Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlar (YN Pompa ÖKC) ile entegre bir şekilde çalışacak.

Tora, 25 yılı aşkın süredir sektörde deneyimli bir şekilde hizmet veren ve tüm akaryakıt istasyonlarına 7/24 uzman kadrosuyla destek sunan bir çağrı merkezi ve 68 kişilik uzman teknik ekibimizle, Tora her zaman akaryakıt istasyonlarını desteklemeye devam edecektir.

UTTS kapsamında, yakıt alan araçların yakıt deposu girişine de Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması gerekecek. Bu cihazların montajı da yine sadece Darphane’nin yetkilendirdiği firmalar tarafından yapılacak.

Araç sahipleri, UTTS’nin sistem olarak kurulumundan sonra otomatik olarak kaydedilen plaka bilgisinin doğruluğunu kontrol etmekle yükümlü olacaklar. Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uymayan veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili ceza hükümleri uygulanacak.

Bu yeni düzenleme ile trafik güvenliği artırılırken, akaryakıt sektöründe de daha şeffaf bir yapı oluşturulması amaçlanıyor.