29.04.2021 İstanbul

Buhar Geri Kazanım Sisteminin Tarihçesi ve Elaflex Ekipmanları

Faz 2 Buhar Geri Kazanım Sistemleri (Vapor Recovery-VR), yakıt ikmali sırasında atmosfere kaçacak zararlı benzin buharlarını yakalayarak, hidrokarbon emisyonları azaltmak için tasarlanmıştır. Motorlu taşıtların yakıt ikmali, istasyonlarda Buhar Geri Kazanım Sistemi’nin kurulmasını gerektirir.

İlk Buhar Geri Dönüşüm Sistemi 1976’da ABD’de geliştirildi. Tabanca ve yakıt deposu arasına tam kapama sağlayan pasif körükler kullanılmaktaydı. Elaflex, 1980’lerin sonunda körüklere gerek kalmadan aktif bir vakum pompası kullanılarak Buhar Geri Dönüşüm Sistemi geliştirdi. Bu “Açık Sistem”, Avrupa’da ve Dünya’nın diğer bölgelerinde tercih edilen teknolojidir

Aşağıdaki resim, buhar dönüş oranını kontrol etmek için kullanılan tipik sistemleri göstermektedir. Benzin araç deposuna girdiğinde, depodan çıkan buhar ZVA tabanca, COAX hortum, COAX adaptör (ayırıcı valf) ve bir vakum pompası ile tekrar geri emilerek depolama tankına gönderilir.

ELAFLEX, aktif Buhar Geri Dönüşüm Sistemleri’nin geliştirilmesi, standartlaştırılması ve sertifikalandırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Faz 2 için, ZVA Buhar Geri Kazanım Tabancası, Buhar Kontrol Valfleri, COAX hortumları, Breakaway’ler ve diğer aksesuarları üretmektedir.

ELAFLEX VR ürünlerinin bazı avantajları:

  • 10 yıldan uzun ömürlü ve güvenilir ürünler
  • İnce tasarım, hafif ve müşteri dostu
  • Modüler yapı ve değiştirilebilir yedek parçalar

Buhar geri kazanım sisteminin çalışmasını garanti altına almak için, ELAFLEX bileşenleri tüm büyük üreticilerin vakum pompaları ve buhar kontrol üniteleri ile birlikte sertifikalandırılmıştır. Çok sayıda tip onayı, VR düzenleme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlar tarafından yapılan testler, verimlilik ve güvenlik ile ilgili mevcut tüm standartlar karşılanmaktadır.

Tahliye edilen yakıt hacmine orantılı olan buhar hacmini kontrol etmek için üç seçenek vardır:

  1. ELAFLEX GRVP Tabanca içinde hidrolik kumandalı oransal valf
  2. Elektronik kontrollü oransal valf
  3. Vakum pompası için hız kontrolü

Buhar geri kazanım sisteminin merkezinde, verilen sıvıya göre geri kazanılan buharın hacmini kontrol eden cihaz vardır. Her ikisi de karşılıklı haberleşmek zorundadır. Doğru oranı elde etmek için, buhar hacmi akışını kontrol etmek gerekir.

Alternatif 1: Oransal valf GRVP, buhar debisini, benzin akışına göre açılıp kapatılan bir mıknatıs valfiyle kontrol eder. GRVP hidrolik olarak çalışır ve tabancanın bir parçasıdır. Önemli – Mevcut tüm akaryakıt pompalarının güçlendirilmesi için bu alternatif en kolay ve en uygun maliyetli çözümdür. Sadece ZVA Slimline 2 GRVP tabancası, bir COAX hortumu, ZAF adaptörü ve uygun bir vakum pompası gereklidir.

Alternatif 2 ve 3: Akaryakıt Pompa elektroniği, elektronik oransal valf veya vakum pompasına bağlanmalıdır. Buhar hacminin akışı, metrenin hareketiyle belirlenir.

Alternatif 2: Oransal bir valf, pulser hareketine göre açılır ve kapanır.

Alternatif 3: Vakum pompasının hızı pulser hareketiyle belirlenir. Alternatif 2 ve 3 için, eğer oransal valfe birden fazla hortum bağlanmışsa, “Açık / Kapalı” valfli ZVA Slimline 2 GRV tipi tabanca gereklidir.