17.03.2020 İstanbul

Çevre Dostu İstasyon(Eco Friendly Gas Station)

Sürdürülebilir ve çevre dostu istasyon, geleneksel akaryakıt istasyonu kavramını kirletici bir kaynak olgusundan uzaklaştırarak, teknolojiyi ve sürdürülebilir kaynakları akıllıca kullanan azaltarak dönüştüren bir mekana dönüştürmektedir.

Çevresel sorunların her geçen gün daha fazla hayatımızı etkilemesi, enerji ve su kaynaklarına erişimin giderek zorlaşması ve pahalanmasıyla birçok alanda sürdürülebilir kaynak kullanımı, tasarruf vb. terimlerle karşılaşmaya başladık.

Enerji tasarruflu ekipman satın almak, gerçek enerji tüketimini analiz etmek, hava koşullarına dayanıklı sistemler kullanmak da dahil olmak üzere karbon ayak izimizi azaltmak için çok çeşitli taktik ve stratejiler uygulayarak hem faturaları azaltabilir hem de doğaya olan borcumuz konusunda vicdanımızı bir nebze olsun rahatlatabiliriz.

Bu istasyonları kurmak sanıldığı kadar zor ve zahmetli değil. Aşağıda bahsedeceğimiz bazı küçük değişikliklerle enerji kullanımızı azaltabilir ve karbon salınımızı kontrol edebilirsiniz.

• Atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşüm tesislerine transferini sağlamak
• Klasik ampuller yerine enerji tasarruflu LED aydınlatmalar kullanmak
• Kapalı alanları yalıtımlı malzemeler ile kaplanarak iç ortam ısı dengesini korumak
• İstasyonda toplanan atıksuyun yağ/yakıt ayırıcıdan (EN858) geçmesi ile kanalizasyon şebekesine sıfır zararlı madde deşarjını sağlamak.
• Araç yıkamadan çıkan suların tekrar kullanımı sağlamak.
• Enerji tasarruflu soğutucular vb. ekipmanları kullanmak.

Ve hepsine ek olarak istasyonlardaki geniş kanopi yüzey alanı, güneş panellerinden enerji üretmek için muazzam bir avantaj sağlar.