06.02.2022 İstanbul

Doğa Karbondioksit Artışını Yavaşlatmaya Çalışıyor !

Met Office’in ( Büyük Britanya Meteoroloji Dairesi) yıllık CO2 tahminine göre, küresel ısınmanın 1,5 oC ile sınırlı kalması için, atmosfere salınan CO2 in önümüzdeki beş yıllık süre içinde yaklaşık olarak %20 oranında azalması gerekiyor.

2022 yılı için yapılan tahminlerde, ekosistemin bu sene daha çok CO2’i yutacağı öngörülüyor. Özellikle tropikal ormanların atmosferden daha fazla CO2’i absorbe edeceği belirtiliyor.

Dünya ülkeleri Paris Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşmak istiyorsa, Karbon salınımı bir an önce yavaşlatmalı ve bu yüzyıl ortalarına kadar salınımın durdurulması gerekiyor. Bu da insanlardan kaynaklı emisyonların kontrol altına alınması ve durdurulması ile mümkün olacaktır.

Doğa emisyonun absorbe edilmesinde elinden geleni yapmaktadır, fakat emisyon salınımları bu hızla artmaya devam ederse önümüzdeki yıllarda doğanın absorblama kapasitesi yetersiz kalacaktır.

1958’de Hawaii’deki Mauna Loa gözlemevinde ilk ölçümler yapıldığında atmosferdeki yıllık karbondioksit artış hızı milyonda bir parçadan (ppm) daha azdı. Atmosferik CO2 oranı o yıllarda yaklaşık 316 ppm civarındaydı.

 

CO2 salınım hızının 60 yılı aşkın bir süredir sürekli hızlanarak artması ve son on yıldaki emisyon artışlarının da hesaba katılmasıyla CO2 salınım değeri geçen yıl 416 ppm olarak ölçülmüştür.

Uzmanlardan gelen tahminlere göre 2022 yılında gerçekleşecek olan artış yaklaşık 2,14 ppm olacaktır.

IPCC’nin (Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli) küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlı tutmak için uzun vadede kullandığı senaryoda, öngörülen artış önümüzdeki beş yıl içinde yılda ortalama 2 ppm yavaşlayarak, son ortalama yıllık artıştan neredeyse %20 daha düşük. Bu senaryoya göre, CO2 salınımındaki hız yavaşlıyor ve ardından 2040’ların başında durma noktasına geliyor. Karbondioksit seviyeleri daha sonra bu senaryoda yüzyılın geri kalanında düşüyor. Bu düşüşü hızlandıran insan kaynaklı emisyonlar hızla düşüyor, yüzyılın ortalarında net sıfıra ulaşıyor ve bundan sonra negatif hale geliyor.

Grafikteki (Manua Loa, Hawaii) CO2 ölçümleri, UC San Diego’daki  Scripps Oceanography Enstitüsü ve ( NOAA) Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından bağımsız şekilde yapılmıştır.

Kaynak: https://metoffice.gov.uk