03.06.2021 İstanbul

 

ELEKTRİKLİ ÇALIŞMALARDA LOTO (LOCK OUT TAG OUT) KULLANIMIN ÖNEMİ

İşyerinde kullandığımız birçok alet, ekipman elektrikle çalışmaktadır. Ana elektrik panosundan, grup panolarından cihazların bakım, onarım, montaj ve benzer çalışmaları dolayısıyla güvenlik açısından elektrik bağlantılarını kesilmesi gerekebilmektedir. Bu çalışmalar dışındakilerin farkında olmadan elektriğe maruz kalmaları ciddi iş kazalarına neden olabilir. Sigorta kilitleri LOTO (Lock Out Tag Out) ya da EKED (Etiketle, Kilitle, Emniyete Al, Dene) olarak bilinmektedir ve bu tür tehlikeleri ortadan

kaldırmak amacıyla kullanılmaktadır.

Panoda çalışma sırasında sigortanın üzerine yazı yazmak dikkat çekici olmayabilir ve bunun sonucunda da is

tenmeyen kazalara yol açabilir. Sigorta kilidi ile hem görsel olarak uyarı asılabilmekte hem de sigortanın tekrar aktif edilmesini önleyebilmekteyiz.

Elektrikli ekipman üzerinde yapılan çalışmalar sırasında sigortanın kapatılması gerektiğinde sigorta kilidi ve etiketleme

yapılması hem çalışma yapan personeli hem de çalışılan ekipmanı koruyacaktır. Sigorta kilidini ekipmanın

sigortasına takabileceğimiz gibi elektrik panosunun kapağına da takabiliriz. Bu şekilde sadece ekipmanı değil tüm sigortaları ve ekipmanları da korumuş oluruz.

Sigortanın üzerine sigorta kilit aparatını tornavida ile monte ettikten sonra tornavidanın girdiği kısma asma kilidi taktığımızda, asma kilidi çıkartmadan tornavida giremeyeceğinden yetkisiz müdahalelerden korumuş oluruz.

Sigorta kilidi; asma kilit, anahtar ve sigorta kilitleme aparatından oluşur. Asma kilit düşüp kısa devreye sebep olmamak için yalıtkan malzemeden oluşur. Asma kilit anahtarı yetkisiz müdahalelerden korumak amacı ile de farklı modellerden oluşmaktadır.

Bir ekipman üzerinde birden fazla kişi çalışıyorsa tek bir sigortayı, sigorta kilidi çoklayıcılar ile de bir sigortaya birden fazla kilit asabiliriz.