07.08.2021 İstanbul

Emniyetli Sürüş Teknolojileri

Tora Emniyetli Sürüş teknolojilerini destekliyor ve kullanıyor, araç filosunda yer alan ticari ve binek araçlarında kullanılan ‘’mobileye’’ isimli sistemi 1.5 yılı aşkın bir süredir filosunda yer vermektedir.

Peki kullanılan bu sistemlerin gelişimi nasıl oldu ?

İlk otomobilin icadından itibaren mühendisler kullanılan araçları daha güvenli yapmak için çalışıyorlar. Araçlarda ilk emniyet sistemi ve bedava olarak sunulan tek noktalı emniyet kemeriydi. Yıllar sonra alınan bir patent ile emniyet kemerleri bugün kullandığımız halini yani üç noktalı şeklini aldı.

Teknolojinin hızla ilerlemesi ile araçlarımızda yardımcı sürüş sistemleri eklenmeye başlandı, 80’li yılların sonunda 90’lı yılların başında ise ABS, sonrasında ESP ile ve ASR sistemleri ile tanıştık. Ancak bu tanışmalar çoğu araçta o yıllarda opsiyonel donanım listesindeydi ve bu teknolojiler için ekstra para ödemek zorundaydınız. 2000’li yıllarda bazı markalar bunları araçlarında standart olarak sunmaya başladı.

Sürüş teknolojilerinin gelişmesi hedefteki tam otonom araç için önemliydi, çünkü geliştirilecek tüm sistemler otonom araç için bir kilometre taşı olacaktı. Şu an ağır ticari araçlar da dahil olmak üzere bazı sürüş yardımcıları standart donanım olarak sunulmakta.

Örneğin adaptif hız sabitleyici, şerit takip asistanı, yorgunluk asistanı, gece görüş asistanı, viraj içi aydınlatma için hareketli farlar, yeni nesil aydınlatmalar, yaya algılama, trafik levhası algılama, yaya hava yastıkları, frenleme asistanı gibi daha bir çok sistem araçlarımızda artık standart donanım olarak sunuluyor.

Bu teknolojilerin mevcut olmadığı araçlarda bu sistemleri kullanmak için asistan cihazlar tercih edilebilir. Bu cihazlar öndeki araç ile aranızdaki mesafenin kaç saniye olduğunu gerçek zamanlı olarak kontrol eder. Aynı sistem yayaları algılayıp kazadan önce uyarmaktadır. Ayrıca sistem sizin şeritten çıktığınızı algılayarak sizi sesli şekilde uyarır. Bu da uzun yolculuklardaki sürücü yorgunluğunu takip etmekte fayda sağlar.

Bir asistan cihazın ekrana verdiği uyarı,  öndeki araca yaklaşma uyarısıdır. Bu cihaz, güvenlik sistemlerine sahip olmayan araçlara mobileye sayesinde bu sistemler entegre edilebilir.

TORA, tüm filosundaki araçlarında kullandığı mobileye erken algılama sistemi ve araç sürücülerine aldırdığı defansif güvenli sürüş eğitimleri ile emniyetli sürüşü destekliyor ve yapılan yolculukların daha güvenli olmasını sağlıyor.