07.09.2017 İstanbul

Hidrokarbon Asalağı İstenmeyen – Motorin Hain’leri

Depolama tanklarını, akış hatlarını ve dispenserleri uzun ömürlü ve verimli kılmak için dizel yatık – motorin hain’leri ile mücadele etmek kaçınılmazdır!

Tora HAİN’lere Karşı UYARIYOR!

Petrol türevi bir hidrokarbon ürün olan dizel yakıt, yani motorin, sağladığı yüksek çekiş gücü ve fiyat avantajı nedeni ile tercih edilen bir yakıt ise de, her organik maddede olduğu gibi bu yakıt içinde de hasar ve zarar verici bazı canlılar türeyebilmektedir.  Organik kökenli yakıtlar, hortumlar, contalar, o-ringler, vb malzemelerin ana yapı taşı olan hidrokarbonlar ile beslenen bu canlılar, kısaca Hidrokarbon Asalağı İstenmeyeN (HAİN) mikroorganizmalar olarak tanımlanabilir.

Bu HAİN’ler ancak bir mikroskop ile görülebilecek kadar küçük boyutlarda olsalar da, yalnızca 12 saat gibi bir sürede birkaç santimetre kalınlığında canlı bir kütle oluşturabilecek bir hızla çoğalabilirler.  A’dan D’ye şekillerde görüldüğü gibi kahvemsi yeşil veya siyahımsı ya da kızıl kahve renkleri, ağır ve pis kokuları ile varlığını belli eden bu HAİN yaratıklar, sümüksü şilteler halinde birikebilirler.  Yakıt tanklarının nefeslikleri, dolum ağızları ve benzeri diğer yollardan akış sistemi içine kolayca girebilen bu HAİN’ler sisteme bir kez sızdılar mı, akış hatlarını ve filtreleri tıkayarak, hortumları ve hortum  bağlantılarını şişirerek akaryakıt ekonomisini olumsuz etkileyebilirler

Şekil kaynakları: A/B – Diesel Fuel Storage and Handling Guide, Report  No 667, CRC, Inc., GA, USA, September 2014; C/D – Investigation of Corrosion-Influencing Factors In Underground Storage Tanks with Diesel Service, EPA 510-R-16-001, EPA, USA, July 2016.

Ayrıca, dışkıları bir tür asit oluşturan bu HAİN yaratıklar akaryakıt depolama tankları, pompalar, boru tesisatı, bağlantı elemanları (fitingler), çek valflar ve dispenserlerde ciddî korozyona neden olabilirler.

Böylece, aşınan ölçüm cihazlarında yol açtıkları sapmalarla ölçüm doğruluğunu hızla düşürebilirler ve akaryakıt ekonomisini bir de bu mekanizma ile olumsuz etkileyebilirler.

SONUÇ: tanklardan dispenserlere kadar tüm akış sistemi parçalarını daha sık onarma ve yenileme riski ile, ölçüm cihazlarının daha sık kalibrasyon ihtiyacı gibi dertlerle uğraşma!

Bu yapışkan ve küçük HAİN mikroorganizmalar ile mücadele için telaşa ve endişeye kapılmaya gerek yoktur. ÇÖZÜM için başvurulacak uzman bellidir. 0(850) 222 8722