18.05.2021 İstanbul

Motor Yağı Değişimi Yapan İşletmeler İçin Son 2 Ay!

21.12.2019 tarihinde yayımlanan Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği, akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, araç servisleri ve diğer motor yağı değişimi yapan işletmeler için yeni bir kavram getirdi. “Motor yağı değişim noktası” bu kavram ile birlikte ilgili işletmelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden izin belgesi alması gerekliliği bildirildi.

İlgili tesisler için belge başvuru süreleri 01.07.2021’e kadar uzatıldı.

Peki izin belgesi almakla işletmelerin sorumlulukları bitiyor mu?

Motor yağı değişim belgesi iznine başvuru yapıldıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi ilgili İl Müdürlüğünden teslim alınıyor.

İlgili işletmelerin Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) üzerinden hesap oluşturmaları ve Atık Yönetim Uygulaması modülü içerisindeki MOYDEN sekmesinden mevcutta ellerindeki atık motor yağını sistem üzerinden bildirmeleri gerekiyor.

Bir sonraki adımda ise işletmeler her motor yağı değişimi faaliyeti ile ilgili bilgileri sistem üzerinden bildirmek durumunda.

İşletmeler kurdukları bu sistemin Çevre mevzuatı açısından doğru ve açık bir şekilde yönetilmesinden sorumludur. Aynı zamanda atık motor yağları, tehlikeli atık olarak sınıflandırıldığından ilgili atığa ait Atık Yönetim Yönetmeliği’nde belirtilen şartları karşılayan Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı kurmakla da mükellefler.

Başvuru ve süreç yönetimi konusunda detaylı bilgi için Çevre Departmanımız ile iletişime geçebilirsiniz.