03.01.2022 İstanbul

 

Petrol Sızıntısı Ekvador’un Amazon Yağmur Ormanlarına Ham Petrol Saçıyor

Çevre aktivistleri tarafından paylaşılan görüntüler, kırılan bir boru hattından petrol püskürtüldüğünü gösteriyor. Boru hattını işleten şirket, pompalamayı durdurduğunu ve temizliğe başladığını söylüyor.

Ekvator’dan gelen boru hattının patlaması ile birlikte dünyanın akciğerleri olarak adlandırılan Ekvador’un Cayambe-Coca Ulusal Parkı’nın yaklaşık beş dönümü, bir petrol boru hattının patlaması nedeniyle kirlendi. İki yılda ikincisi gerçekleşen petrol sızıntısı, koruma bölgesi ve nehrin aşağısında yaşayan Amazon yerli halkı (Kichwa) için büyük tehdit oluşturmakta.

Boru hattının patlamasının ardından Çevre Bakanlığı, meydana gelen petrol sızıntısından Amazon ormanlarında koruma altında olan bölgenin etkilendiğini ve petrol sızıntısına neden olan boru hattını işleten şirket hakkında yasal işlem başlatılacağını bildirdi. Ekvador’un Sucumbios eyaleti Panduyaku topluluğu Başkanı Patricia Vargas ise; “Bir kez daha kirlendik ve bu konuda OCP ile savaşıyoruz. Petrol zaten Coca Nehri’nin kıyılarını kaplıyor ve acil eylem çağrısında bulunuyoruz” açıklamasında bulundu. Petrol şirketi tarafından cumartesi günü ham petrol pompalanmasının durdurulduğu bildirilerek, bölgede temizlik ve iyileştirme çalışmaları için üç şirketle sözleşme imzalandığı aktarıldı.

Geçtiğimiz cuma günü Piedra Fina bölgesinde etkili olan yağmurların ardından bir kayanın düşmesiyle bölgede bulunan OCP ağır ham petrol boru hattı zarar görmüş, petrol sızıntısı yaşanmış ve sızıntıdan 21.000 metrekare alan etkilenmişti. Bölgede daha önce de erozyon nedeniyle hem OCP hem de SOTE boru hatlarının patlamasının ardından Nisan 2020’de büyük bir petrol sızıntısı meydana gelmiş ve bölgede ciddi ölçüde kirlilik yaşanmıştı.