28.04.2020 İstanbul

Ramazan Ayı ve SEÇ

Covid-19 salgını nedeniyle genel olarak mevcut çalışma düzenleri değişti, evden veya belirli saatlerde sahada çalışmaya başlandı. Ramazan ayının başlamasıyla oruç tutan kişilerin Covid-19 salgını sürecinde her zamankinden daha fazla tedbirli olmaları gerekmektedir. Oruç tutan kişilerde başlıca dikkat dağınıklığı, stres ve uykusuzluk görülebilmektedir.

Ramazan da oruç tutmanın bağışıklık sistemimiz üzerinde eğer dikkat edilmezse olumsuz etkileri olabilir. Çalışma alanlarımıza uykusuz ve yorgun olarak gelmek bağışıklığımızı en çok etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Uykusuz ya da kendimizi iyi hissetmiyorsak yöneticilerimizle iletişime geçmeli ve mümkünse araç kullanmaktan kaçınmalıyız.
Uyku düzenimizi sahura göre ayarlamalı ve 8 saatlik sağlıklı uyku koşullarına uymalıyız. Çalışma sırasında vereceğimiz molaların sayısını ve süresi arttırmalıyız. Sahada oruçlu iken özellikle efor sarf eden işlerde çalışmak bizleri her zamankinden daha çok yoracaktır. Yine bu sene ilaveten çalışırken kullanılan maske ve yüz siperleri de ilave bir yorgunluk katabileceğini planlamalıyız.
Araç kullanırken çevresel etkilere daha çok dikkat edilmeliyiz çünkü bizim gibi iftar saatinden önce evde olmak isteyen birçok sürücü yollarda olacaktır. Hoşgörü kurallarına ve defansif araç kullanma kurallarına riayet etmeliyiz. Sürekli kullandığımız ilaçlar varsa bunları iftar ve sahur zamanlarında almamızın tedavi sürecimizi ya da rahatsızlığımızı nasıl etkileyeceğini doktorumuz ya da işyeri hekimimize sormayı unutmamalıyız. Sağlığımız el vermiyor ise oruç tutmak için kendimizi zorlamamalıyız.

Uzun süre tutulan oruçlarda vücudumuz su kaybedecektir. Bu sebeple iftar ve sahurda bol sıvı tüketmeliyiz. Yemeklerimize dikkat etmeli, çok yağlı ve ağır yemekler yemekten kaçınmalıyız. Bu tip yemekler bizi gün boyu susatacak ve mide yanmalarına neden olacaktır. Bu dönemde mevsim meyve ve sebzelerini dengeli olarak tüketmeliyiz.
Sosyal mesafenin önemini bir kez daha hatırlamakta fayda var bu Ramazan da farklı olarak kalabalık iftar sofraları kuramayacağız, kendimizi ve sevdiklerimizi tehlikeye atmamalıyız. İlgili bakanlıkların salgın döneminde Ramazan ayı için yapacağı açıklamaları takip etmeliyiz. Sağlımız her şeyden önce gelir.