06.02.2022 İstanbul

Spiral Kesme Makinası İle Güvenli Çalışma

Profil ve metal malzemeleri pratik ve hızlı bir şekilde kesmesiyle ön plana çıkan spiral kesme makinasının güvenli çalışılmadığında ciddi kazalara sebebiyet vereceği bilinmektedir. Çalışanların hızlı bir şekilde kesmek istediği bir metal malzemesinden kaynaklı, spiral kesme taşının sıkışacağı ve patlayabileceğini genelde düşünülmez.

Çalışanların iş eldiveni, gözlük kullanması ve kesim yaparken naylon reflektörlü yelek kullanması dışardan bakıldığında kişisel koruyucu donanım kullanımının yerinde olduğunu göstermektedir fakat iş eldiveninin spiral kesme makinası taşına dolanabileceği, kesme taşının sıkışması durumunda gözlüğün yüzü koruyamayacağı ve spiral kesim makinasının yoğun çapaklarına maruz kalındığında çalışanların naylon reflektörlü yeleklerinin yanabileceği de ihtimaller dahilindedir.

Kesme taşlarında dikkat edilmeyen bir husus da makinasının devri ile kesme taşının uyumlu olup olmadığı, malzemeler kesilirken malzemenin altına tahta takoz vb. konulmaması ve kesme taşı değişimi yapılırken taşlama anahtarının kullanılmaması gibi detaylar çalışanları daha da çok iş  kazasına yaklaştırmaktadır. Bu noktada şu soru aklımıza geliyor: Biz neler yapabiliriz? Kişisel koruyucu donanım olarak yüz siperliği kullanılması (taşın patlaması ile birlikte yüzü koruyacak), iş eldiveni kullanılmaması, kesim yapılırken çapakların yanıcı malzemelerin bulunmadığı yerde kesim yapılması, çalışanın kesim makinasının butonuna bastığında makinasının çalışması gibi butondan elini çektiğinde hızlı bir şekilde durmasına yarayan güvenli tetikli spiral kesim makinası kullanılması, çalışanların mümkünse iş ayakkabısı üstlerine deri parça ve üstlerinde deri önlükle çalışması çapaklardan koruyacaktır.

TORA her zaman öncü olduğu gibi elektrikli veya şarjı el aletlerinde de oluşturduğu talimatlarla çalışanlarının bilinçlendirmekte ve uygulamalarda kesimlerde yüz siperliğinin kullanılması, kesim yapılırken iş eldiveninin kullanılmaması, kesilen malzemenin altına destek konulması gibi detaylarla TORA her zaman olduğu gibi ilkin güvenliği düşünerek sektöründe öncü olmayı da devam ettirmektedir.