29.01.2023 İstanbul

Gelenekle büyüyoruz

TORA 17. Geleneksel SEÇ Haftası başarı ile tamamlandı

Bu sene 17.si düzenlenen TORA SEÇ Haftası başarı ile tamamlandı. Sağlık taramaları, tatbikatlar, SEÇ eğitimleri ve daha birçok etkinliğin gerçekleştiği haftada bu sene bir ilk olarak yüksekte çalışma, elektrik, kapalı hacimlerde çalışma konularında tatbiki uygulamalara ve özel testlere sahne oldu.

Bu sene 17.si yapılan TORA Geleneksel SEÇ Haftası tüm eski faaliyetlerin ve uygulamaların yanında yeni aktivitelerin katılması ile gelişerek devam etti. Adından da bahsedildiği gibi SEÇ Haftası kesintisiz 7 gün boyunca çalışmalar yapılarak haftasını doldurdu.

Sürecin ilk günü her zamanki gibi geniş kapsamlı sağlık taramaları ile başladı. Tüm personellerin TORA tesislerinde olması ile aynı zamanda sene içinde birbirini pek göremeyen personeller birbirleri ile buluşma şansı yakaladı. Tüm ölçü aletleri, iş ekipmanları ve emniyet ekipmanları tek tek araç araç kontrol edildi.

TORA’nın 10 yıldır ev sahipliği yaptığı bir gelenek olarak yine Doğu Sanayi Sitesi Konferans Salonunda eğitim süreçleri devam etti. 2023 yılı açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Üyesi Teknik Grup Başkanı Özgün Mutlu yaptı. Personellere hem 2022’yi değerlendirme hem de 2023 yılındaki planlardan ve hedeflerden bahsetti. Yönetim sistemlerinin liderlik ilkesi kapsamında TORA tüm politikalarını ve özellikle SEÇ kültürü geliştirmesine yaptıkları katkılardan bahsederek bunun aratarak devam edeceği iletti. Haftanın verimli geçmesini temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmasından sonra Kalite ve SEÇ Müdürü Anıl Erdinç Tüfekçi, TORA’nın başta SEÇ performansı olmak üzere firmadaki tüm gelişme ve hedefler üzerine tüm çalışma arkadaşlarına paylaşımlarda bulundu.

Bu seneki önemli eğitimlerden biri IEP firmasından Nurettin Terzioğlu’nun verdiği ATEX eğitimi oldu. İki sene de bir yapılan bu eğitimler de artık bir gelenek haline geldi. Sektörümüzde ATEX direktiflerine uyum ve yapılacak başta olmak üzere tüm teknik detayların aktarıldığı yarım gün süren verimli bir eğitim yapıldı. Bu eğitim sırasında TORA kullandığı ya da montajını, servisini, bakımı ve muayenesini yaptığı sektörümüzdeki tüm ATEX sertifikaları ürünler eğitim salonuna getirilerek personeller gerek soruları gerekse her bir ekipman üzerinde bilgileri ve tecrübeleri teknik detaylar ile arttırıldı.

Üçüncü gün yine TORA’nın geleneksel yangın tatbikatı, yakıt dökülmeleri ve diğer tatbikatları gerçekleştirildi. Yaşanmış ve ucuz atlatılan bir kaza ile ilgili tüm ekip sahada inceleme sağladı ve araçtan ağır malzemelerin nasıl daha emniyetli şekilde indirilebileceği hakkında tüm ekibin katıldığı denemeler yapıldı.

LEL cihazı kullanımı, VRS pompası kullanımı, buharlaşma, akaryakıt özellikleri başta olmak üzere tüm teknik konuların uygulamalı olarak gösterilmesi her zaman olduğu gibi bu senede verimli şekilde tamamlandı.

2023 yılında bir ilk olarak yakıt dökülmeleri yanında delik varillerden sonra yapılacak müdahalenin detayları ilk defa sektörde bu kapsamda incelendi. Bir varil delindiği yakıt dökülmesinin nasıl azaltılacağı sonrasında varil içindeki yakıtın nasıl emniyetli bir şekilde yeni sağlam bir varile alınabileceği uygulamalı olarak denendi. Yönetim sistemlerinin çalışan katılımı prensibinin yoğun ve verimli bir şekilde uygulaması da olan bu çalışmalar tüm personellerin katılımı teşvik etmiş oldu.

15 yıldır TORA’nın işyeri hekimliğini yapan Tülay Yılmaz yine bir gelenek haline gelen İlkyardım Eğitimini yarım gün olarak hem uygulamalı hem de teorik olarak gerçekleştirdi. Bu tatbiki uygulamalarda son kullanma tarihi geçen ürünler kullanılarak ayrı bir tasarruf sağlanarak karbon emisyonuna yapılan her ufak katkının önemi de aktarılmış oldu. Geniş kapsamlı bu eğitime sayısı 25 kişiyi bulan resmi ilkyardımcılar da katıldı. OED eğitimlerinin de 2022 yılında tamamlanması ile resmi ilkyardımcılar yetkinliklerini geliştirmiş oldular. 2023 yılında bu sayının iki katına çıkarılması hedefi olduğu başta gönüller olmak üzere daha fazla sayıda personelin resmi ilkyardımcı olması için eğitimlere gönderileceği bilgisi de aktarıldı.

İlkyardım eğitimlerinden sonra yine bir gelenek olan çevre eğitimine geçildi. TORA  Sürdürülebilirlik ve Çevre Hizmetleri departmanından Ezgi Bahar Çilesiz’in sunumu ile gerçekleştirildi. Bu sene karbon emisyonu ve tasarruf konuları ön plandaydı. Personel katkılarının çok olduğu faydalı bir eğitim gerçekleştirilmiş oldu.

2023 yılındaki yeniliklerden biri de artık Avrupa’da bir ilke haline gelen ve tüm dağıtım firmalarında önemli bir SEÇ konusu haline gelen Ateş Hattı kavramı oldu. Detaylı ve akademik düzeyde bir çalışma ile TORA Ateş Hattı eğitim sunumu oluşturuldu. İSG konferanslarında makale sunumu haline gelecek bu eğitim personellerin yoğun ilgisi ile karşılandı. Yine TORA sınavları arasında yerine aldı. 22 farklı sınava sahip olan TORA Ateş Hattı sınavını da bu gruba ekleyerek bir yenilik, iyileştirme ve geliştirme yapmış oldu.

Kazalar seansı SEÇ haftasının belki en çok ilgi gören bölümü olmaya devam etti. Dünyada, sektörümüzde ve TORA’da yaşanmış tüm eski kaza video, fotoğraf ve kök neden analizleri gösterildi. Ülkemizde ve sektörümüzde 2022 yılında yaşanmış yeni ölümlü ya da çok ciddi kaza videoları üzerinde kök neden analizleri personellerle beraber yapıldı. Yarın gün süren bu bölüm karşılıklı etkileşimin önemli bir örneğini oluşturdu.

Elektrik, kapalı hacimler, yüksekte çalışma, kaldırma çalışmaları gibi birçok eğitim alanında farklı seanslar da SEÇ haftasının farklı günlerinde uygulamalı olarak yapıldı. Yine dağıtım firmaları SEÇ kurallarını kapsayan eğitimler yapıldı. Bu eğitimlerde Kalite ve SEÇ Personelleri Eren Sulaoğlu, Alper Kaçar, Gökhan Yoğurtçuoğlu ve Şaban Yılmaz sunumlarını yaparak hem sektörde hem TORA’daki yeni gelişmelerden ve uygulamalardan bahsetti.

Akaryakıt sektörünün değerli yöneticilerinin misafir olarak SEÇ haftamıza katılımı her zaman TORA için çok değerli olmuştur. Bizler için bir gelenek olduğuna inandığımız BP bakım müdürlerinin SEÇ haftasını ziyareti bu sene de bizleri çok mutlu etti. BP Bakım Kontratları Müdürü Mehmet Serkan Uzun bu sene de toplantımıza gelerek bir konuşma yaptı. 2022 SEÇ performansı için tüm çalışanalar teşekkür etti. Kesintisiz olarak 9 yıldır SEÇ haftasına katıldıkları ve destek oldukları şükranlarımızı sunduk.

Yedinci gün yine 2 senede bir yapılan LPG Teknik Personel Eğitimi Kimya Mühendisleri Odası’ndan Yavuz Savaş tarafından yapıldı. Yavuz Savaş’ın özgün sunumu ile tüm çalışanların LPG bilgileri tazelenmiş oldu. Ayrıca sektördeki gelişmeler ve uygulamalar ile ilgili personellerin soruları ile etkileşimli güzel bir eğitim ile eğitimler son bulmuş oldu.

SEÇ haftasının kapanışı her zamanki gibi SEÇ Ödülleri ve TORA SEÇ Bilgi Yarışması ile yapıldı. Toplamda 14 kişiye 2022 yılındaki SEÇ performansları nedeniyle ödül verildi. Ödül tören sonrası bilgi yarışmasına geçildi. Kura ile 9 kişi seçilerek 3 kişilik 3 grup oluşturuldu ve eğlenceli bir yarışma sağlandı. Komik anlarda tüm izleyiciler bol bol gülme imkânı buldu. Özellikle bu sene yarışmaya eklenen altıncı son bölümde artık bir gelenek olması düşünülen TORA SEÇ Tabu oyunu oynandı. Bu bölüm çok sevildi ve SEÇ ile kelimelerden oluşan kelimeleri yasak kelimeleri kullanmadan ekipler birbirine anlatmaya çalıştı. Bu sayede SEÇ ile ilgili kelimeleri anlatırken yasal kelimeleri kullanamadan anlatarak SEÇ bilinçlerini ve kültürlerini göstermiş oldular. Oyunun doğası gereği komik anlar çok oluştuğundan sene içinde de bu oyunun TORA’da idari kadrolarda da oynanmasının çok faydalı olacağı kanaatine ulaşıldı.

2024 Ocak ayında TORA 18.Geleneksel SEÇ haftasında sıfır kaza hedefiyle tekrar buluşmak dileğiyle haftamız tamamlandı.