04.12.2021 İstanbul

 

TORA Saha Denetmelerinde Dijitalleşme İle Büyük Atılıma İmza Attı…

Kurulduğu yıldan beri SEÇ kültürü kapsamında sahada ekipler ile beraber bilgi paylaşımı ve gözden geçirme faaliyetlerini “Saha Denetlemesi” kavramı kapsamında devam ettiren TORA, 2020 ve 2021 yılında büyük bir atılım gerçekleştirdi.

Yaklaşık 10 yıldır, 2013 yılından beri sağlam bir istatistiki veriye sahip olan TORA aşağıdaki grafikte görüleceği gibi önemli bir gelişmeye imza attı.

Yıllar içinde yapılan iş adetleri zamanla değişse bile son 2 yıl öncesine kadar yaklaşık yıllık 400-500 adet saha denetlemesi yapılmaktaydı. 2020 yılında Kovid19 salgını ile işlerin yavaşlaması ve seyahat sınırlamaları ile ciddi bir düşüş beklenmekteydi. Ancak 2019 yılından başlayan dijitalleşme ve teknoloji kullanımı çalışmaları sayesinde bu döneme farklı bir yapı ile girildi.

Saha personellerinde akıllı telefon kullanımı, internet hız ve ücretlerinin ucuzlaması, TORA E-servis sahada denetleme yazılımı entegrasyonu ile uzaktan denetleme uygulamalarına başlanmıştı. Bu uzaktan denetlemelerde, sahada denetleme yapar gibi cep telefonu üzerinden görüntülü konuşma ile hem personeller ile konuşuluyor hem de SEÇ ve Kalite anlamında kritik konular görüntülü olarak ekipler ile beraber değerlendirilebiliyor.

Ayrıca TORA’nın her zaman sektöre teknik ve SEÇ konularında öncü olma misyonu kapsamında bir yenilikçilik yapıldı. Bu kapsamda, halen sektörümüzde ilk ve tek uygulama olarak, uzaktan mobil hareketli kameralar ile çalışmaların sürekli olarak izlenebilmesi ve kayıt altına alınabilmesi olanak sağlayan bir ürün geliştirildi.

TORA ArGe departmanının çabaları ile dünya çapında endüstriyel bir ürüne dönüşmesi planlanan bu uygulamada;

  • 270 derece dönebilen,
  • güneş enerjisi ile de şarj edilebilen,
  • mobil ve kablosuz,
  • TORA endüstriyel GSM modem ve şarj devreleri,
  • Bataryalı

Bir kamera sistemi üretildi, 20 adet kamera ile sahalardaki çalışmalar sürekli toplu olarak mobil uygulamalar dahil izlenebilmekte ve kayıt altına alınabilmektedir. Bu kapsamda işi tüm aşamaları habersiz olarak gözlemleme imkanı elde edildi.

Saha Denetleme Adetlerinde Büyük Artış

Tüm bu gelişmeler çerçevesinde 2020 yılında Kovid19 salgınına rağmen 2019 yılından fazla denetleme yapılabildi. 2021 yılı başında 1000 adet saha denetlemesi hedefi konulmuştu. Onuncu ay sonu itibari ile 1220 denetleme ile bu hedefe ulaşıldı. Son iki ay ile birlikte hedef 1500 adete güncellendi. Ayrıca, 2022 yılı için hedef 2500 adet olarak belirlendi.

Sayıların bu denli artmasında denetleme yapan personel sayısının artması da etkili olmuştur. Kalite ve SEÇ departmanında bulunan İSG uzmanlarına ilaveten yönetim dahil tüm idari kadronun katılımı ile saha denetlemesi yapan farklı kişi sayısı 42’ye ulaşmıştır. Bu sayıda farklı kişilerin saha denetleme hedefinin kişi bazlı takip edildiği ve toplam çalışanların yaklaşık %30’nun denetlemelere katkı koyduğu kuruluş sayısının dünyada az olması ile dünya çapında iyi bir örnek kuruluş olunduğu düşünülmektedir.