03.02.2022 İstanbul

TORA, Türk Standartları Enstitüsü tarafından gerekli tüm testleri başarı ile geçerek ‘Buhar Geri Kazanım Sistemi’ ve ‘Buhar Geri Dönüşüm İzleme Sistemi’ sertifikası almaya hak kazandı.

Benzin ve Naftanın Depolanması ve Dağıtılmasından Kaynaklanan Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Yönetmeliği ve Cumhurbaşkanı kararnamesine göre yeni kurulan akaryakıt istasyonlarında 1 Ocak 2021 tarihinde başlayan buhar geri kazanım sisteminin kurulması zorunluluğu, mevcut istasyonlarda FAZ 1 için 1 Ocak 2023, FAZ 2 için ise 1 Ocak 2024 olacaktır. Geçiş takvimi aşağıdaki gibidir.

 

 

 

 

 

 

Ülkemizde de ilgili firmaların buhar geri kazanım kurulumlarını gerçekleştirebilmesi adına akredite kuruluştan sertifika almaları gerekmektedir.

Bu kapsamda TORA, Türk Standartları Enstitüsü tarafından TS EN 16321-1 (Petrol buharı geri kazanım sistemlerinin onay etkinliğinin değerlendirmesi için test metotları) standardına göre aşağıdaki testleri başarı ile geçerek sertifikaya almaya hak kazanmıştır.

Buhar Geri Dönüşüm Testleri

·       Benzin/Benzin buharı oranı testi

·       Düzeltme faktörü tayini testi

·       Orantılılık testi

·        Verimlilik testi

İzleme Sistemi Testleri

·       Basınç kaybı testi

·       Verimlilik hata tespit testi

·       Sistemin kendi kendini test ettiği sırada Monitör Sistemi’nde hata algılama alarm testi

TORA, şu ana kadar 50 istasyonda, 170 Dispenser ve 560 tabancaya Buhar Geri Kazanım hizmeti vermeye devam etmektedir.  Bu istasyonlarda benzin tabancaları standartta belirtiği üzere %85-%115 oranı arasında çalıştığı onaylı TORA VR sistemi üzerinden sürekli izlenmektedir. Ayrıca dispenserlar üzerindeki LED İşaretlerinden de sahada takip edilebilmekte.

Otomatik izleme sisteminin son 3 yılına ait geçmiş bilgileri kayıt altına alınmaktadır.

BGD ile ilgili merak edilen tüm konuları, www.buhargerikazanim.com adresimizden öğrenebilir ve info@tora.com.tr adresinden konu ile ilgili teknik ekibimizin sizleri bilgilendirmesini isteyebilirsiniz.

Akaryakıt istasyonların buhar geri dönüşüm süreçleri ile ilgili, TSE web sitesinden https://www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=3054&ParentID=9489  ilgili açıklamaları takip edip başvuru yapmaları kanunen zorunludur.