19.06.2020 İstanbul

UPP EN 14125 BORU GEREKLİLİĞİ

Yakıt boruları bir benzin istasyonunun en önemli bileşenleri arasında yer almaktadır. Kazaya yol açmayan ve tehlikesiz bir ortam yaratmalı, sızdırmaz bir altyapı oluşturmalıdır. Bununla birlikte Kurulumu ve bakımı kolay olmalıdır.
Yanlış monte edilmiş, aşınmış veya hasar görmüş boru sistemi nedeniyle akaryakıt istasyonlarında yeraltı sızıntıları, genellikle aşağıdaki sonuçları doğurmaktadır.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ARDINDAN UYGULANAN İDARİ PAZAR CEZALARI
AKİFER (YERALTI SUYU) KİRLİLİĞİ
ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI RİSKLERİ
MADDİ KAYIPLAR TEMİZLİK İÇİN PAHALI İYİLEŞTİRMELER
İSTASYON VE/VEYA TESİS KAPALI KALMA SÜRESİ
UPP BORU ÇELİĞE KARŞI

UPP boruda korozyon olmaması esnek ve daha az bağlantı parçası ile montajı extra avantaj sağlamaktadır. Borular ve kangallar çelik boruya oranla %22 oranında daha hafiftir. Elektrofüzyon kaynak özelliği sayesinde hızlı kurulum ve sıfır bakım maliyetine sahiptir. Sürtünme kayıplarının düşük olması sebeiyle hatlarda debi ve verim düşüklüğü yaşanmamaktadır. Herhangi bir katodik koruma ihtiyacı yoktur. Ayrıca UPP boru EN 14125 ve UL 971 onaylarına sahiptir.
Montaj kolaylığı özelliği sayesinde son derece sağlamdır ve esnekliği sayesinde dönüşlerde dirsek bağlantılarına ihtiyaç duymamaktadır. Dolgu malzemesi ağırlığına ve dinamik trafik yüklerine yapısal olarak dayanıklıdır. EVOH iç kaplama sayesinde sıfıra yakın sürtünme ve yakıta dayanıklı yapı olşuşturmaktadır.
Akaryakıt istasyonlarında, araba fabikalarında, liman, marina ve devlet kurumlarında (askeri, hastane,havalimanı vb)kullanılan termoplastik ve esnek borular Avrupa standartı olan EN 14125 onayına sahip olmalıdır. IP2 minimum yüksek performans gereksinimleri ve miktarına sahip ayrıca, ABD standartı olan UL 971 onayı olan, UPP boru ulusal ve uluslararası platformda da büyük avantajlar sağlamaktadır. Kurşunlu, Kurşunsuz, Dizel, Bio-Dizel, Adlue, Etanol, Kerosene, Jet A1 ve JP 8 gibi geniş ürün gamındaki yakıtlarda kullanılabilmektedir.

ÇELİK BORU
Korozyona açık yapısı, karmaşık tesisat sistemi, uzun bakım ve montaj gibi dezavantajlara yol açan çelik borular akaryakıt tesislerinde sorunlar yaratmaktadır. Öyle ki geçmiş deneyimlere dayanarak akaryakıt istasyonlarında yaşanan sızıntıların %80’i bu yapıdaki sistemlerden kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Ek bakım maliyetleri ve en önemlisi EN veya UL onayı olmaması tesisatlar da kullanılmaması gerektiğini göstermiştir. Resimler de görüldüğü üzere toprak altında maruz kaldığı etkilerle yapısal olarak paslanma, delinme, yük altında kırılma ve çökmeler yaşanmasına yol açmaktadır.

Yakın dönemde yaşanan ELAZIĞ depreminde, istasyonlarda yapılan testlerde çelik boru tesisatına sahip bazı istasyonlar da bu tip hasar oluşumlarına rastlanılmıştır. Boruların depremde kırılma ve ayrılmaya maruz kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca paslanmalar da gözlemlenmiştir.
• Çelik boru sistemi esnek bir UPP sisteminden çok daha fazla bağlantı parçası ve ek noktalar yaratmaktadır. Ne kadar fazla ek olması o nispette riskler yaratmaktadır.

Bu gibi sistemlere sahipseniz, her an yukardaki resimlerdeki gibi bir hasarlarla karşılaşabilirsiniz. Sisteminizi kontrol eden bir kaçak dedektör sistemi yok veya çalışmıyorsa çevre kirliliği ve sızıntılar kaçınılmaz olacaktır. Yaşanan tecrübeler göstermiştir ki sızıntılardan yaşanan yayılımlarda istasyonlardan 2 -3 sokak ötede bile yakıt buluntuları tespit edilmiştir. Bu gibi sızıntıların ilerlemesi sebebi ile istasyon yakınında ki Metro inşaatlarında dahi yakıt tespit edilebilmektedir.
Sektör de deneyimler ve büyük kazalardan sonra çelik borulara karşı daha esnek ve korozyona maruz kalmayan termoplastik borular kullanılmaya başlanmıştır. EN 14125 sertifikalı tek ve çift cidar UPP borular güvenlik tedbirlerini en üst seviyeye çıkarmaktadır. Elektronik-Mekanik Kaçak dedektörleri (PLLD, MLD) ile iç cidar ve Thomas cidar kontrol sistemleri ile dış cidar 7/24 kontrol altında takip edilebilmektedir. Anlaşılacağı üzere UPP borulama sistemleri ile birçok güvenlik ekipmanı entegre halde çalışabilmektedir.
Yaptığınız işlerle değer kazanırsınız. Yüksek kalite ve performansla yenilenmek her zaman elinizdedir.
UPP Akaryakıt Altyapı Borulama Sistemleri ile Tesisinize Değer Katın!