10.06.2014 İstanbul,

BAŞARILARIMIZI SÜREKLİ KILMAK BİZİM ANA AMACIMIZDIR

*Tora Petrol’ün bugünkü başarısında know-how bazlı bir firma olmalarının ana etken olduğunu belirten Fatih Akın;” bir firmayı know-how firması yapmak, marka yaratmak sadece teknik elemanlar alıp onları masa başında oturtarak, onlara görevler vererek olmuyor. Bu uzun yıllara dayanan, belirli kültürün kazanılması ile elde edilen bir başarıdır “dedi.

   Kalıcı başarının insana ve bilgiye yatırımla mümkün olacağını görerek bu doğrultudaki yatırımlarına devam eden Tora Petrol’ün çalışmaları, yatırımları ve hedefleri ile ilgili görüşlerini aldığımız” Tora Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Akın”,” başarılarımızı sürekli kılmak bizim ana amacımızdır” diyerek sorularımızı cevaplandırdı.   

Bir mühendislik firması olan Tora Petrol’ün çalışmaları ve bugünkü elde ettiği başarıya ulaşmak için verdiği mücadele ile ilgili biraz bilgi verirmisiniz?

     Tora Petrol’ün bugünlere gelmesindeki en büyük etken know-how bazlı firma olmamızdır. Zaten bu nedenle gerek yurt içinde , gerekse yurt dışında Tora mühendislik firması olarak anılmaktadır. Hatta geçmişte bu özelliğimiz temsilcilik antlaşması yapmak istediğimiz bazı uluslararası tedarikçilerin ticari açıdan doğru bir seçim olduğumuzda kuşkular yaratmış idi.Halbuki bugün görmekteyiz ki bir ürünü güçlü bir şekilde temsil edip ona hakkettiği pazar payını vermek ancak sağlam bilgi ve teknik destekle mümkündür.

Tora’nın bugün sektörde gelmiş olduğu konum, temsil ettiği dünya lideri ürünler, hizmet verdiği seçici  müşteri portvöyü ile bilgi ve insana yatırımda ne kadar haklı olduğunu bir defa daha anlaşılmıştır.

Özellikle faaliyet konularımızı kendimiz araştırıp bularak, Türkiye’deki koşulları da göz önüne alarak geliştirerek pazara adapte edebilmemiz sektörde başarılı olmamızı sağladı. Firmamız dünya ölçeğinde kendi sektöründeki  firmalarla kıyaslandığında Toranın mühendislik bilgisi ve know-how ı başka hiçbir firmada yoktur. Bu özelliğimiz bize yeni sahalara girebilmemiz ve rekabet imkanları açısından birçok avantaj sağlıyor. Bir firmayı know-how firması yapmak sadece teknik elemanlar alıp onları masa başında oturtarak, onlara görevler vererek olmuyor. Bu uzun yıllara dayanan, belirli kültürün kazanılması ile elde edilen bir başarıdır. Bedeli ağır, getirisi çoğunlukla uzun vadededir. En büyük yatırımımızı ısrarla insana yaptık.

   Tüm birimlerimizi içinde barındıran bugünkü yerimize taşınmamız bize büyük fayda sağladı. Revizyon atölyemiz, Saha ve Ekipman testlerinin yapıldığı yerler eskiden ayrı mekanlarda olması gibi zorluklar vardıTüm birimlerimizi bugünkü yerimizde tek bir yapı içinde toplayarak büyük kolaylıklar sağladık. En önemlisi lojistik anlamında çok rahatladık. İlaveten yurt dışından getirdiğimiz bazı ürünleri ikmal ederken yeni yerimize komşu olan bir serbest bölgeyi kullanıyoruz. Serbest Bölge’nin bize çok yakın olması çalışmalarımızı kolaylaştırırken, verimliliğimizi arttırmakta. İnsana verdiğimiz değer gereği yeni yerimizin ferahlığı, ilave dinlenme ve aktivite mekanları oluşturmamız sayesinde çok daha fazla sosyal aktiviteyi yapabilme imkanına da  kavuştuk. Satranç, masa tenisi, dinleti vb gibi birçok sosyal aktiviteyi burada daha rahat gerçekleştirmekteyiz.

2014 yılından başlayarak çalışanlarımızı şirket destekli sağlıklı yaşam ve spor aktivitelerine başlattık ve katılımın çok yüksek olması bizleri çok memnun etti.

İleri teknolojik ekipmanlarla donanımlı yeni toplantı salonlarımızda gelen müşterilerimize daha seri ve verimli toplantılar yapabilmekteyiz. Burada ekstra eğitim vereceğimiz yerlerimiz var. Eğitim odalarımızda aynı anda 50 kişiye eğitim verilebilmekteyiz. Çevresel faktörler açısından da güzel bir alanımız, bahçemiz bulunuyor. Çalışanlarımızın rahat bir ortamda çalışması için birçok imkanı burada sunuyoruz. Tüm bunların yanı sıra  her zaman olduğu gibi emniyet açısından bütün malzemelerin tek bir yerden yönlendirilmesini, lojistik ve emniyet hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağladık.

 İki senedir Tora bünyesinde bölge servislerimize satışı destekleyici teknik personel istihdam ettik. Tüm bölgelerde bunu gerçekleştirerek sürekli eğitimlerini sağlayıp, sektöre adaptasyonlarını gerçekleştirdik. Eğitim alanındaki çalışmalarımız sürekli devam edecek. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek sektörümüzle ilgili yenilikleri alıp bu yeniliklerle ilgili çalışanlarımızı eğitiyoruz. Son iki senedir üzerinde çalıştığımız “Carwash” konusunda bayilerimizin bilgi birikimini arttırmak için Almanya’daki tesislere götürüp, burada eğitim verdik. Bu eğitimler çok yararlı oldu. İlk tünel kuruluşunu tamamladıktan sonra burada oldukça başarı elde ettik. Daha önce bu ürün Türkiye’de satılmak istenmiş ama başarılı olunamamış. Bir ürünü satmak yeterli değil, ürünü sattıktan sonra ürünü kurup, satış sonrası hizmetleri ve teknik destekleri verebilmek, ürünün bayiye, kullanıcısına getireceği yararları maksimize edebilmek için ciddi bir teknik yeterlilik gerekiyor. Tora’nın mühendislik know how ı sayesinde ürün kalitesi ve müşteriye sağladığı faydaları maksimize edebildik. Elde edilen başarıyı sürekli kılmak için eğitim çalışmalarını sürekli devam ettirerek, daha detay bilgileri hizmet verdiğiniz firmalara taşıyıp, onların ürün ve verilen hizmetler açısından bilgi birikimlerini bir üst seviyeye çıkmasını sağladık. Tora olarak tüm bu hususları ticari kaygı duymadan firma bazında ve hatta kişisel fedakarlıklarla layıkıyla başardık diye düşünüyorum.

Alanında dünyanın en iyi firmalarından birisi olan Gilbarco’nun distribütörlüğünü yapıyorsunuz. Bu firma ile olan ilişkileriniz ve bu firmadan getirdiğiniz Horizon pompasında Türkiye pazarında hak ettiğiniz yere ulaşabildinizmi? Yeni ürün çalışmaları hakkında bilgi alabilirmiyiz?

    Gilbarco’nun en üst segmentinde bulunan “Horizon”  pompasını  getiriyoruz. Sorunsuz çalışan “ Horizon” pompası kısa sürede Türkiye pazarında hak ettiği yeri aldı. Pazar payının “Horizon” açısından hızla büyümesinde bilginin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Pazar  elinizdeki değeri iyi anlatabildiğinizle sınırlıdır. Elimizdeki ürünün özelliklerini pazara iyi anlattığımızı düşünüyorum. Biz başarılı olduğumuzda rahat olan bir firma değiliz. Başarılarımızı sürekli kılmak bizim ana amacımızdır.

     Mevcut ürünlerimize ilave daha ekonomik olan yeni bir pompa girişimimiz var. İkinci bir pompayı da getireceğiz. Bu ürün şehirlerden uzak bölgelerde, ekonomisi daha kısıtlı olan yatırımcıyla buluşturacağımız bir üründür. Tamamen “Gilbarco” standardında olan 2. bir pompayı yılsonuna kadar piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Türkiye’ye özgü olan bu pompayı “Gilbarco” ile beraber tasarladık. Bütün parçaları, hidroliği, elektroniği ve teknolojisi tamamıyla “Gilbarco”olacak. Dünya’da Horizon’ın estetik olarak geldiği bir nokta var. Gilbarco’nun çok büyük kullanıcısı olan Kuzey Amerika ve Kanada’ya gittiğimiz zaman “Gilbarco “ pazar lideridir. Orada “Encore” adı altında satılan “Horizon” her  3 istasyonun 2’sinde kullanılmakta. Üretimin çok büyük miktarlarda olması bu ürünün yedek parça ve diğer elemanlarında uluslararası sürekli bir standardizasyon oluşturmasını zorunlu kılmakta. Gilbarco ile ilişkilerimiz çok sağlam temellere dayanıyor. Gilbarco firmasının bize gösterdiği güven bizi çok memnun ediyor. İlk defa “Red Jacket” dalgıç pompada “ATEX” montaj hattı Amerika ve İtalya’dan sonra Türkiye’de kuruldu. Bu bize duyulan güveni göstermesi açısından çok önemlidir. Amerika’daki ve İtalya’daki firmalar da kendi firmasıdır. Gilbarco ilk defa kendi firmasının dışında bir firmada “ATEX “montaj hattının kurulmasına izin vererek, “ATEX’le” ilgili montaj yapmamız konusunda yetkilendirildik. 100 seneyi aşkın bir firma olan Gilbarco’nun tarihinde ilk defa böyle bir güvene biz mazhar olduk.Bu gururu ülkemiz adına kıvançla taşımaktayız. Gilbarco’nun bu denli bize güvenmesi ileride bazı şeyleri de ortak yapabileceğimizin bir belirtisi olarak görebiliriz. Zamanla ve kadrolarımızın hazır olması halinde bazı ürünlerin üretimini Türkiye’de yapmaya başlayabiliriz. İnsanlar bazı fırsatlara çok erken talip oluyor. Çok erken talip olmak önemli değil, önemli olan belli bir olgunluğa ulaşılması, ona hazırlıklı ve sürdürülabilir kadrolara sahip olmak çok önemlidir. Sürdürülebilir kadrolara sahip olmak için de ciddi bir altyapı çalışmasının olması gerekir. Altyapınızın buna uygun hale getirilmesi çok önemli. Aksi takdirde girilen işte başarılı olma şansı düşüktür. Bir kereye mahsus kazanılan başarılar bizim hedefimiz değil. Müşterilerin bizden memnun olup devamlılığını sağlamamız önemli hedeflerimizden birisidir. Tora Petrol olarak daha kalıcı bir çekirdek kadro yarattık. Bu sene Microsoft’un” Navision Yönetim Sistemi’ni “oturttuk. Çok köklü ve büyük firmalar bu yönetim sistemini uygulamasına rağmen sürdürülebilir hale getiremeyerek, başarısız olup terkettiler. Biz bunu en nihayetinde sürdürülebilir hale getirdik. Bu yaklaşık 2 senemizi aldı.Bu sayede her şey şeffaf bir şekilde görülebilmekte. Bu alanda yaptığımız çalışmalar firmaların bize olan güvenlerini arttırmakta.

     Ürün bazında bu sene başka ne gibi yenilikleriniz oldu?

   Ürün bazında söylenebilinecek çok şey var. “Carwash” işine girer girmez “Total Oil Türkiye” ile “Hobbywash’u” geliştirip, uygulamalarına başladık. Önceleri birçok araba kullanıcısı “ Jetwash’larla “işi bitiriyordu.” Hobbywash “” “Jetwash’un” üst versiyonudur. Son derece nitelikli ve çok çeşitli müşteriye, araba kullanıcılarına geniş çaplı seçenekler sunuyor. Bu yeni bir konudur. “Carwash” başarılı olarak gidiyor. “Carwash’ta “çok kapsamlı bir adet tünel kurduk ve ikincisi  yolda. Müşteri açısından bu gibi ürünler zamanımızın rekabetçi ve azalan kar marjlı koşullarında istasyonlar için çok büyük getirilerdir.

Petrol mühendisi olmam ve bizzat fosil ürünlerinin, petrol araştırma ve üretiminde geçmişte çalışmama rağmen fosil ürünlerinin kullanım alanlarının değişeceği ve özellikle otomotiv sektöründe yerini diğer transfer edilebilir alternatif enerji çeşitlerine bırakacağı kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu nedenle alternatif ve çevre dostu ( Ben buna dünya dostu diyorum şahsi kanaatim dünyamızın ve yeni nesillerin geleceği bu alternatifleri ne kadar pozitif değerlendirmemize bağlı) enerji alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Bu alandaki araştırmalarımız belli bir olgunluğa geldi. Yatırımlarımız sürüyor ve yıl sonuna kadar bu alandaki çalışmalarımız daha da netlik kazanacak. Bunların haricinde bizim pazarımızla direk ilgili olmayan ama ortak pazarlarımız olan firmalarla birtakım toplantılar düzenledik ve bu firmalarla bazı ortak çalışma alanları belirlemeye çalışıyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızın bir tanesi yıl sonundan önce Derginizde duyurmayı planlıyoruz. Bu sağlandığında hiç olmayan farklı bir uygulamayı akaryakıt sektörüne getirmiş olacağız. Aynı zamanda yeni ürün olarak “ ADR “ile ilgili tanker ekipmanları getirmeye başlıyoruz. Akaryakıt istasyonlarının geleceğinin hayalini şimdiden kurarak birtakım düzgün adımlar atabilmek firmamız için çok önemlidir. Bizim Ar-ge toplantılarımızın içeriğinin  %80’i başka ne gibi yenilikler yapabiliriz, sektöre daha ne sunabiliriz çerçevesinde geçmekte. Tora’da çalışanların  çoğu araştırmacı, yenilikçi, yaratıcı, insan zekasını sonuna kadar kullanan, şartları zorlayan, farklı bakış açılarla bakabilecek insanlardan oluşmakta.

Önümüzde bir 2015 süreci var. Tora olarak bu sürece nasıl hazırlanıyorsunuz?

Piyasa şartları, kanun ve yönetmelikler, Ülke politikaları ne olursa olsun biz hep konuya müşteri odaklı bakıyoruz. Firmalara ilave kazanç getirecek bir hizmet götürdüğünüz zaman  firmalar bu hizmetin karşılığını seve seve ödemekte. Araba yıkamada tünel tipi bir makinanın maliyeti çok yüksektir. Küçük bir lokasyonda birkaç pompalı basit bir istasyon açmak kadar bir bedeli var. Ama işletmeci bu bedeli 6 ayda çıkarıp, bundan sonra kar etmeye başlayacağını gördüğünde seve seve bu yatırımı yapmakta. Yeter ki işletmecilere para kazandırıcı çözümler sunulsun. Bu çözümleri sunabilmek için de altyapınızın, teknolojinizin,” AR-GE” biriminizin çok iyi olması gerekir. Geçmişte birkaç firma ile istasyonların daha ekonomik nasıl kullanılacağı, enerji tasarrufu nasıl sağlanabilir, kullanılan ekipmanlardan firesiz ve sağlıklı bir şekilde nasıl yararlanılabilir, gereksiz enerjinin kullanımını önleyici tedbirlerin alınması ile ilgili bir çalışma yapmıştık. Bu çalışmaları bayi bazında gerçekleştirerek firmalara önerilerimizi sunduk. Bu öneriler doğrultusunda çalışma başlatan firmalar %30’a yakın tasarruflar elde ettiler. İstasyonunuzda ekstra gelir getiremeseniz bile bu tedbirlerin uygulanması ile cebinizden çıkan parayı %30 azaltmak bile çok büyük bir gelirdir.

    2015’le ilgili oluşabilecek şeylerin hepsini bir anda net bir tablo olarak görmek çok zor.Dağıtım firmaları da bunu göremediğine göre bizim buradan ahkam kesmemiz doğru olmaz. Türkiye geçmişte çok sıkıntılı dönemlerden, darboğazlardan geçti. Bugün sektörde bir durgunluk olmasına rağmen bir darboğaz yoktur. Bu yatırımlar eninde sonunda yapılacak. İnsanlar bazı şeylerin daha netlik kazanmasını istediğinden yatırımlarını öteliyor. Biz hizmet firmaları için böyle bir şey yoktur. Biz doğru bildiğimiz şeyleri yapmak zorundayız. Elimizden gelen her şeyi yapıp ondan sonra piyasada oluşacak durumlara adapte olabilecek kapasitede olmamız veya buna hazır olmamız lazımdır.

Ancak bir nokta varki hayati önem arz etmektedir ve tabii ki burada bu hususa deyinmeden geçemiyeceğim. Hizmet zamana sıkıştırıldığında 10 zaman birimde verilmesi gereken hizmeti 5 zaman biriminde vermeye çalışırsanız,  yine aynı hizmet karşılığı ödenecek bedel 10 lira hak ederken 5 lira ödeme isteği durumunda kaliteyi, verilen hizmetin desteğini ve en önemlisi sürekliliğini bozmuş olursunuz.Burada 1 birim para harcadıysanız bir süre sonra aynı yere 1 birim daha para harcamak zorunda kalırsınız. Maalesef bizim ülkemizde en geri kalmış konu budur.Bir  hizmetin kalitesini, uygulamadaki mantığı çok doğru planlamak gerekir.Yoksa fiziksel görüntü tarafı olarak her şeyini geliştirebilirsiniz ancak fonksiyonu kısır kalırsa kalıcı olmaz.Önemli olan hizmet kalitesidir. Hizmet kalitesi konusunda verilmesi gereken önemi piyasada geçmiş yıllarda hiç göremedim. Bugün Tora Petrol’de 120 kişi çalışıyor ve bölge servislerimizle beraber 400’ün üzerinde kaliteli insanla akaryakıt sektörüne en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Tek parametre olarak şirketin ticari karlılığı olursa bu yetersiz olur ve burada belirli hizmetin verilmesi beklenemez. Bizim sektörümüz çok tehlikeli bir sektör olduğundan kalitesi ve aklı çok sağlam olmalıdır. İşi yapan insanların ehil olması şarttır. Buradaki kaliteyi arttırabilseydik, geliştirebilseydik maddi tarafını bu sektör çok rahatlıkla karşılardı fikrindeyim. Sektörde alıcının parasının çok olduğundan dolayı değil, yapılan yanlışlıklardan dolayı bugüne kadar ekstra o kadar çok harcama yapıldı ki fuzuli harcanan bu paralardan dolayı bu sektör mali olarak zayıfladı.Sektörde para olmamasının asıl nedeni işlerin baştan doğru yapılmaması, kalitesiz işlerden dolayı fuzuli ve gereksiz harcamaların yapılmasıdır.Yanlış yönlendirmeler,  dönemsel tasarruflar,doğru, bilimsel, geleceğe dönük yatırımların yapılmaması paraların boşa harcanmasına neden oldu.Dolayısı ile bir kerede doğru ve eksiksiz bitirilebilecek işler  müteakip defalar yapılarak  maddi kayıplara yol açtı.

Bence devlette enerji alanında çalışmalar yapan birimlerin esas konsantre olması gereken başlıklar bunlardır. İşin kalitesi ve ehli kişiler tarafından yapılmasının sağlanması en ana parametrer olmalıdır.Son yıllarda bazı başlıklarda devlet ve sektör toplantı ve istişareler gibi kıpırdanmalarla bize umut vermekte. Geçmişe göre daha doğru düzenlemeler var. Son zamanlarda devletin daha pozitif yaklaşımlarını görüyorum. Bu yeterli mi derseniz yeterli değil. Hiçbir zaman da yeterli olmayacak. Hep daha iyisini aramak gerekir.

Kaliteli hizmetin verilmesi için gerekli kuralların, yaptırımların hayata bir an önce geçirilmesi sağlanmalı.Bunun için de belli teknik ekibin oluşturularak yapılan işlerin denetlenmesi, işin kaliteli bir şekilde yapılmasını sağlamak gerekir.Devlet teknik yeterlilik alanında bağımsız ve sektördeki Ana dağıtım firmaları, Akaryakıt bayiileri, yükleniciler, ekipman üretici ve tedarikçileri, İtfaiye,TSE, yerel yönetimler vb gibi kurum ve kuruluşları da kapsayacak bir konsey bir an önce kurulmalı. Sonuç olarak bu nadide ve daima ihtiyacımız olan sektöre insan hayatını tehlikeye düşürmeden kaliteli ve hak ettiği hizmetin süreklilik ilkesiyle sağlanmasıdır.

Büyük bir yolcu gemisini düşünürsek yolcu gemisinin konforunun, yemeklerinin iyi olması tek öncelik değildir. Burada kazan dairesinin çok iyi çalışıyor olması aynı derece de önemlidir. Geminin ticari ömrü kadar çalışan cihazların, kazan dairesinin de ömrünün olması ve bu süre içinde sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışmasının temin altına alınması gerekir.Bu da ehil personel, doğru seçilmiş ekipmanlarla elde edilebilir.

 Ucuz bir biletle dışardan görüntününün şaşaalı olduğu ancak seyahat sırasında son derece rahatsız, arızalarla dolu ve  planlanan zamanda yerine ulaşmayan keyifsiz ve lezzetsiz bir youlculuğu kim ister?

 Tora Petrol olarak bu seneki hedefleriniz nelerdir? Yılsonu hedeflerinize ulaşabilecekmisiniz? İç piyasanın yanında yurtdışında hangi ülkelerde çalışmalarınız var?

   Bilindiği gibi Türkiye’nin komşularında sorunlar var. Önceleri, Gilbarco ile işbirliğimizden dolayı bazı ülkelere hem Gilbarco’nun  malzemelerinin teminini hem de hizmet teminini gerçekleştiriyorduk.Irak, Azerbaycan ve Kıbrıs bizim yetki sahamızda olduğundan buralara biz hizmet veriyoruz. Özellikle Kuzey Irak’ta yaşanan olaylardan dolayı işlerimiz biraz yavaşladı. Fakat bu yaşanan olayların durması ile buradaki faaliyetlerimiz tekrar artarak devam edecek.Ülkemize daha uzak pazarlara kendi tasarımımız olan bazı ekipman ve hizmetlerle ilgili satışlar gerçekleştirmekteyiz. Tora Petrol olarak şu an hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tora’nın verdiği hizmeti, hizmet kalitesini bilen, sunduğumuz çözümleri gören firmalar bizimle çalışmaya devam ediyor. Bu doğrultuda müşteri portföyümüz her geçen gün artmakta. 

Son olarak Sektörün bir hizmetlisi olarak tüm sektörde emeği geçen dostlarımıza sağlıklı, emniyetli, ve barış dolu bir dünya dilerim. Sulh ve huzur içinde yapılan işler daha verimli olur.