16.11.2015 İstanbul

Yanlış Dolum Önleme

Yanlış/çapraz dolumu açıklamak gerekirse;  akaryakıt istasyonlarında müşterilere satılan yakıt yer altındaki akaryakıt tanklarında depolanır. Satılan yakıt çeşitliliğine göre istasyonlarda birden fazla tank bulunur. Örneğin Kurşunsuz benzin için 1 yeraltı tankı, Motorin için 2 yeraltı tankı. Tankerden yeraltındaki tanka dolum yapılırken örneğin Motorin tankına Kurşunsuz benzin doldurulmasına çapraz ya da yanlış dolum denir. Çözümümüzü açıklamak gerekirse;

Sektörün öncü firmalarından Secu-Tech ile olan işbirliğimiz sayesinde bir kısmı yakıt taşıyan tankerlere, bir kısmı akaryakıt istasyonlarına, ve bir kısmı da dolum tesislerine monte edilen üç bacaklı bir sistem mevcut. Sistemin üçüncü bacağı olan dolum tesisi kısmı aslında sisteme sonradan dahil edilebilecek bir opsiyon.

Şekil1: Tankere monte edilen sistem parçaları

Tankere monte edilen kontrol cihazı ve diğer sensörler aracılığı ile tankerin hangi gözüne hangi yakıtın doldurulduğu dolum tesisinde programlanıyor. Bu dolum tesisinde bulunan otomasyon sayesinde otomatik olarak yapılabileceği gibi, bir operatör sayesinde manuel olarak da yapılabilir.

Tankerin ilgili gözüne programlanan yakıt tipi, o gözdeki yakıt boşalana kadar değiştirilemiyor ve o gözün dolum mekanizmasını kilitliyor. Akaryakıt istasyonunda ise yeraltı tanklarının dolum ağızlarına takılan P.I.D (Product Idendification Device)’ler sayesinde her tanka bir ürün tanımlanıyor. Tanker istasyona gelip güvenli dolum ekipmanlarını bağladığı zaman (iletken dolum hortumu, dolum dirseği vb.) Tankerde bulunan kontrol ünitesi bağlanılan tankı tanıyarak ürün eşleştirmesi yapıyor. Eğer ürün doğru olarak eşleşmez ise doluma izin verilmiyor. Ve kilitlenen dolum mekanizması açılmıyor.

Ayrıca bütün bu ekipman ve yazılımlar EN 14116 ve EN 13616 standartlarına uygun olarak çalışıyor ve tabiki ATEX sertifiakasına haizdir.