14.11.2015 Samsun

İstasyonda Araç Yangınına Müdahale

Samsun’un Terme İlçesinde bir akaryakıt istasyonun da istasyon sınırları içerisinde araçta yangın çıktı. Olay 14.11.2015 tarihinde saat 10.00 sularında gerçekleşti. Bir anda aracın ön kaput kısmında elektriksel bir ark duman çıktığı görüldü. Dumanlarla birlikte aracın yandığı fark edildi. Aracın sahibi panik içerinde aracı terk etmiştir. Bu esnada istasyonda elektriksel bakım işlemleri için bulunan TORA bakım ekibi olayı anında fark etmiştir. İlk tespitlerde Olayın aracın kaput kısmında elektriksel bağlantılarından çıktığı belirlenmiştir.

Tora Bakım ekibi Elektrik Mühendisi, Elektrik Teknisyeni ve Mekanik teknisyeni olmak üzere 3 kişiden oluşmaktadır. Olayı fark eden ekip anında organize ve kontrollü bir şekilde durumu tahlil etmişlerdir.  Araç en yakın Dispenser Pompa 30mt. mesafede bulunmaktadır. Dolum ve ön saha kısmında bulunan olası akaryakıt tehlikesini göz önünde bulundurmuş. Akaryakıt ve LPG Acil Stop butonlarına basarak istasyon içerisindeki elektriğin kesilmesini sağlamış ve  yanlarında bulunan yangın söndürme tüplerini boşaltarak oluşum safhasındaki yangını kontrol altına almışlardır. Diğer ekip çalışanı ise aracın kontağını kapatmıştır. Kaput açık vaziyette yangının söndüğünden emin olana dek kontrolleri sürmüştür. Araç ön kaputunda LPG ve akaryakıt kontrolleri yapılarak Portatif Gaz Dedektörü ile LEL Ölçümleri yapılmıştır. Kontak kapalı olarak araç istasyonun çıkış bölgesindeki ACİL DURUM TOPLANMA Noktasına itilerek götürülmüştür. Olay sonrası hemen itfaiye ve polis ekiplerine haber verilmiş ve akabinde itfaiye ekipleri olay yerine gelerek  gerekli  incelemelerde bulunmuşlardır.

Olayı yaşayan ekip şefi Ahmet İlker Şin, elektrik teknisyeni Emrah Kaplan, mekanik teknisyeni Mehmet Göçmen olayla ilgili ilk izlenimlerini paylaşmışlardır. Gerekli soğukkanlılığı göstererek paniğe mahal vermeden olayı emniyete almışlardır. Tecrübeli ekip deneyimlerini aktarırken soğukkanlı bu uygulamayı alınan teorik pratik eğitimler çerçevesinden oluştuğunu belirtiyor. Her yıl periyodik olarak SEÇ eğitimleri, Acil Durum eğitimleri, İlkyardım ve Yangın Eğitimlerinin faydalarına değinmişlerdir. İstasyonda iş öncesi oluşturulan Acil Durum Plan Krokisinin önemi bir kez daha vurgulanmıştır. Kroki içerisinde Çalışma alanı, İstasyon sahası, Acil Stop butonu,  Yangın söndürücülerin konumu, Acil durum toplanma noktaları çizilerek belirtilmiştir. Bu sayede Acil durumlarda anında müdahale için ekipman ve tesis yerleri akılda kalıcı olarak farkındalık uyandırmaktadır.Tora Petrol Ekibinin olaya anın da müdahalesi Yangın oluşum safhasında can kaybı olmaksızın sonuçlanmıştır.

Ekibimizi gerekli dikkati göstermelerinden ötürü tebrik ediyoruz. Unutmayın, S.E.Ç FARKINDALIKTIR.