31.01.2020 İstanbul

AKARYAKIT İSTASYONLARIMIZ DEPREME HAZIR MI?

Son günlerde ülkemizin doğusunda ve batısında ardı ardına yaşanan depremler yeniden gündemimize oturdu. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sonsuz sabırlar ve yaralılara acil şifalar dilediğimiz bugün, sektördeki 20 yılı aşkın tecrübemiz özellikle bize deprem ile yaşam konusunda büyük sorumluluklar yüklemektedir. Bu bilinç ile iş paydaşlarımıza “en koruyucu”, “tehlikelere en hazırlıklı”, “en gelişmiş” ve “en güvenilir” çözümleri üreten bir kurum olarak sormaktayız, “İstasyonlarımız Depreme Hazır mı?”

Artık görmeye aşina olduğumuz Türkiye Deprem Tehlikesi haritasında yalnızca kırmızı alanlarda yaklaşık 6000 akaryakıt istasyonu bulunmaktadır. Özellikle, şehir merkezleri ve hastane, okul, AVM, metro benzeri insanların yoğun bulunduğu yerlerde konuşlanmış akaryakıt ve servis istasyonlarında ilâve önlemler alınması çok büyük önem arz etmektedir. Aksi halde, Muş depreminde bir akaryakıt istasyonunda yaşanan patlama ve buna bağlı yangın olayında olduğu gibi, depremin yıkıcı hasarından çok yangın hasarı ile de karşılaşılabilir. Akaryakıt ve servis istasyonlarında depreme karşı alınabilecek ilâve ve özgün tedbirler, öncelikle bu istasyonlarda emniyet standartlarını belirleyen TS 12820 kapsamında ilâve kurallar olarak getirilebilir.

Yapılacak zemin etüdü sonuçlarına göre, istasyonlarda tank havuzu, kanopi, tank tipi ve kapasitesi, boru tesisatı gibi yapıların inşa teknikleri için daha koruyucu ve yüksek standartlar uygulanabilir. Deprem etkisi altında hareket ederek gerilime giren akaryakıt ve LPG/gaz tesisatlarında elastik nitelikli esnek (fileks) ve çift cidarlı boruların kullanımı özendirilebilir; hatta zorunlu kılınabilir. Ayrıca, bu istasyonlarda sismik hareket tahrikli enerji kesme sistemleri tesis edilmesi, deprem anında enerji akışının ve dolayısı ile akaryakıt ikmalinin otomatik durdurulmasını sağlayabilir, deprem sonrasında oluşabilecek yangın ve patlama riskleri azaltabilir.

Buraya kadar önerilen tedbirler akaryakıt istasyonları ve kalabalık ortamları özellikle deprem anında korumaya yönelik olup, istasyonların yapım, tasarım ve imalat aşamasında veya mevcut durumlarında uygulanabilirler.

Deprem sonrasında, bu istasyonlar insanların âcil ihtiyaçlarını karşılamak ve hatta bir buluşma veya toplanma alanı olarak kullanılmak gibi çok hayati roller üstlenebilmektedirler. Bu durumda akla ilk gelecek soru, “Depremden sonra kimseye ihtiyaç duymadan istasyonumu koruyup faal halde tutabilir miyim?” olacaktır. Aşağıdaki istasyon altyapı şeması buna net bir cevap veriyor: “Tabii ki, EVET.”

Sektördeki 20 yılı aşkın tecrübesi ile anılan bu sistemleri yıllardan beri sektördeki paydaşlarına sunan TORA, onların yalnızca huzurlu günlerinde değil, âcil durum ve afet günlerinde de zarar görmemelerini amaçlamaktadır. TORA’nın akaryakıt istasyonu ekipmanları ve emniyet sistemlerindeki tecrübesi ile, Gilbarco-Veeder Root otomasyon ve çevresel sensör uygulamaları birleşince, bir akaryakıt istasyonu uzaktan ve sürekli olarak kolayca kontrol edilebilmektedir. TORA bugün dört bini aşkın istasyonda 32,000 noktayı geliştirdiği alarm yönetim sistemi ile uzaktan sürekli izlemekte ve kontrol etmektedir.

Elazığ Depremi Sonrası TORA Çağrı Merkezi Bölgedeki İstasyonları Yalnız Bırakmadı!

Sürekli 7/24 hizmet veren TORA Çağrı Merkezi, 24.01.2020 Cuma günü saat 20:55’te Elazığ’daki 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ, Malatya ve Diyarbakır’da toplamda 205 akaryakıt istasyonuna destek vermiştir. Saat 21:15 itibari ile Ana Dağıtım Mühendislik Müdürleri, Mühendisleri ve SEÇ-G Müdürleri‘nin olduğu Whatsapp grupları kurularak, bölge istasyonlarının TORA tarafından kurulmuş olan 652 IoT ekipmanı vasıtası ile akaryakıt hatları, tankları ve gaz dedektör sistemlerinin sağlamlığı on-line alarm kontrolleri ve uzaktan başlatılan testler ile denetlenmiştir. Saat 22:00 itibari ile 9 kişilik “İstasyon Doğal Afet Destek Masası” kurulmuştur.

Testler ve kontroller sonucunda saha müdahalesi gerekli görülen 28 istasyona gece boyunca hizmet verilmiştir. 26.01.2020 Pazar günü Saat 18:00’e kadar deprem yönetim süreci devam etmiş ana dağıtım yetkililerine son durum değerlendirmeleri raporlanmıştır.

TORA olarak depremin yaşamımızın doğal bir parçası olduğu bilinci ile iş paydaşımız olun veya olmayın firmamız her türlü teknik desteği gönüllü vermeye hazırdır.

Kayıplarımıza yas tutarken, görevimizi eksiksiz ve zamanında yapmayı sürdürüyoruz.