Akaryakıt İstasyonlarında Dijital Gelecek Pekte Uzakta Değil

“Sürücüsüz, hibrid otomobiller, mobil uygulamalar ve bunlara bağlı çalışan araçlar petrol ve gaz perakende satışlarını etkiliyor.”

Bir istasyona gittiğinizde hiç gaz ya da benzin almak zorunda olmadığınız bir günü hayal edebiliyor musunuz? Hatta arabadan bile çıkmak zorunda bile olmadığınızı? Bunu sağlayacak olan daha fazla kişinin istihdamı değil aksine siz istasyona vardığınızda pompa ve otomobilin iletişime geçerek tercih ettiğiniz yakıtın tanımlaması ve sürücüyü buna dâhil etmeden yakıt dolumunum gerçekleştirmesidir. Üstelik aracınızla gişelerden geçermiş gibi çoğu araçta bulunan bulut bağlantılı bir uygulama ile ödemenizi yapacaksınız.
Sürücüsüz çalışan bir aracınız var ise siz evinizde çayınızı yudumlarken ya da bilgisayarınızda vakit geçirirken aracınız siz olmadan yakıt alabilecek.
Otomobiller ile Yeni İlişkilerin Kurulması
Bugün, telefonunuzdaki karşılaştırma uygulamaları ile semtinizdeki favori hizmetleri görebilmek size ileri teknoloji gibi gelebilir ancak önümüzdeki 10-12 yılı içinde benzin istasyonları hibrid araçlardan, otonom araçlara, elektrikli araçlardan araç paylaşımı ve satışına kadar her türlü hizmeti sunacaktır.
Endüstrideki bazı sektörler teknoloji tarafından değişime uğradı. Benzin istasyonları da bu değişime yakında ayak uyduracak ve sadece tüketici odaklı değil araçları da ilgilendiren dijital makyajdan geçecek. Gerçekleşecek olan dijital makyaj ile birlikte otomobil ve benzinin satış şeklinde değişiklikler olacak. Tüm bu geçiş döneminden sonra servis istasyonları nihai satış modeline ulaşacak.

Soğuk Gıda ve Yakıt Hizmetleri
2030 yılını düşünelim, işlemekte olan bir istasyon sadece işleri farklı yapmak zorunda kalmayacak, ayrıca kâr yapmak içinde farklı şeyler yapmak zorunda kalacak. Örneğin, sürücü arabada beklerken önceden sipariş edilen atıştırmalıkların dron ile sürücüye teslim edilmesi fütüristik bir vizyon olarak düşünebilir.
Gelecekteki benzin istasyonları müşterilerinin çeşitli isteklerini karşılamak zorunda kalacak. Hibrid ve elektrikli araçların artan popülaritesi göz önüne alındığında, belki de istasyonlar Avrupa’da olduğu gibi şarj ünitelerine sahip olması gerekecektir. Ya da belki de talep CNG yahut LPG üzerine olacaktır. Zaten, ortalama bir benzin istasyonunun karının yüzde 30 unu benzin ve gaz satışı oluşturmaktadır. Bu rakamın az olması talebin az olmasından dolayı değil, istasyonların birçok farklı ürün ve hizmet satmasından ileri gelmektedir.
Benzin istasyonları da Amazondan verdiğiniz siparişin dron ile istasyona teslim edildiği yerler olacaktır. Ya da belki sipariş ettiğiniz yiyecekleri veya kuru temizlemeye verdiğiniz kıyafetlerinizi alırsınız. Özünde, benzin istasyonunuz dev bir postane kutusu veya kapıcınız haline geliyor.

Sabah 02.00 – Yakıt Alarmı
2035 yılında benzin istasyonlarının en yoğun oldukları saat sabaha karşı 02.00 olabilir. Otonom araçlar ertesi sabah ofise gitmek için kendilerini doldurmak üzere istasyona götürmek için programlanabilir.
Yakıt işlemleri artık servis istasyonlarında değil müşterinin talep ettiği yerlerde gerçekleştirilebilir. Bir uygulama ile tüketiciler siparişlerini yazabilir ve ofis otoparklarına yahut arabalarına siparişler teslim edebilir.
Servis istasyonları yalnızca sürücü istihdam eden şirketlerle uzun vadeli sözleşmeler yapabilir. Otonom otomobil üreticileri de alıcıları için uzun vadeli yakıt programları geliştirmeye karar verebilir.

Geleceği Öngörmek
Çağın gereksinimlerine ayak uydurmak sancılı bir süreç olsa da, bu sürece adapte olan istasyonlar için değişimi kucaklamak ve öngörmek hazır fırsatları önlerine sunmaktadır.
Şimdiden, bazı servis istasyonlarının ödeme analizi ve mobil ödeme gibi teknoloji odaklı yeniliklerle deneme yaptığını görüyoruz. Örneğin ABD merkezli bir market-istasyon zinciri uygulama üzerinden sipariş veren müşterileri için galon başına 10 cent kadar yakıt fiyatlarında indirim uyguluyor.
2022 yılına kadar araçlarda internet erişiminin olması ve sürücülerin araçlarının hangi istasyondan gaz alacaklarını ve ödemelerini sorunsuz şekilde gerçekleştirmelerini sağlayacak teknolojiyi barındıracağı bekleniyor.
Dijital devrim çoktan bazı endüstrilerde ezber bozan yenilikler getirdi ve ürün döngüsünü baskı altına aldı. Dijital gelişimin sıradaki hedefi ise hala sıradan yöntemlerle işletilen benzin istasyonları olarak görünmekte.

Kaynak: oliverwyman