06.02.2022 İstanbul

Elektrikli Araçlar Ne Kadar Yeşil?

Yapılan bir çok araştırma sonucuna göre, elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlara sahip araçlara göre daha az emisyon ve sera gazı salmaktadır. Elektrikli araçlar elektrikle çalışmasına rağmen nasıl olur da sera emisyon salınımı gerçekleştirir? Elektrikli araçlar elektrik ihtiyacını emisyon yoğunluklu fosil yakıtlar, nükleer yada az ölçüde yenilenebilir enerjiden elde edilebilmektedir. Yani aracınız kendisi emisyon salmasa da, elektrik tesislerinden emisyon salınımını gerçekleştirmektedir. Diğer ülkelerden farklı olarak Norveç elektrik ihtiyacının %98 ini hidroelektrik santrallerinden karşılamaktadır.

Peki diğer ülkeler elektrik ihtiyaçlarını hangi yöntemler ile karşılamaktadır:

Türkiye’de kullanılan enerji kaynakları;

Peki Üretim Aşamasında Çevreye Etkileri Nelerdir ?

Elektrikli araçlarında hala çevresel etkileri var. İşte ana sorunlar ve bunların nasıl ele alınabileceğine dair bir rehber:

Günümüzde elektrikli araçların çoğu daha eski ve yaygın olarak kullanılmış bir teknoloji olan kurşun-asit pil teknolojisi yerine daha çok enerji depolayabilen lityum iyon pilleri kullanıyor. Anacak ABD’de kurşun asitli pillerin %99 u geri dönüştürülürken, lityum iyon piller için tahmini geri dönüşüm oranı yaklaşık %5 tir.

Connecticut Üniversitesi Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan Radenka Maric, “Geri dönüştürülen lityum pillerin yüzdesi çok düşük, ancak zaman ve yenilikle bu artacak” dedi.

Ricardo danışmanlık şirkenin verilerine göre benzinli araçlar üretilirken  ortalama 5.6 ton CO2 salınımı olurken bu miktar elektrikli araçların üretimi sırasında 8.8 ton olmaktadır. Üretilen 8.8 tonluk CO2 miktarının yarısı batarya üretim sırasında gerçekleşmektedir [2].

Fakat elektrikli araçlar birkaç ay içinde üretim aşamasında salınan emisyonları telafi etmektedir. UCS’deki (Union of Concerned Scientist) araştırmaya göre, daha büyük pillere sahip yeni Tesla modelleri söz konusu olduğunda bile yaklaşık bir yıl içinde bu ön emisyonları karşılamaktadır. Yaşam süreleri boyunca elektrikli arabaların benzinli arabalara göre yüzde 50’nin üzerinde emisyonda düşüş beklenilmektedir.

Kaynaklar:
https://sifiratik.co/2018/07/12/elektrikli-araclar-ne-kadar-yesil/
https://www.theguardian.com/football/ng-interactive/2017/dec/25/how-green-are-electric-cars
https://www.nytimes.com/