25.03.2022 İstanbul

Gaz Dedektör Sistemlerinde  Alarm Takibinin Önemi

Gaz Dedektör Sistemi, istasyonun bodrum katında oluşabilecek akaryakıt buhar birikintisinin bilgisini önceden almak ve gerekli acil durumlarda işletme elektriğinin kesilmesini sağlamak amacı ile monte edilmektedir.

TS 12820 madde 3.4’e göre istasyon sınırları içerisinde zemin seviyesinin altında bulunan katlara GDS (Gaz Dedektör Sistemi) kurulmalıdır. TORA, bodrumlu istasyonların GDS uygulamaları konusunda uzmanlaşmış ve sektörün bu konudaki rakipsiz firması olmuştur.

GDS ilk olarak tehlikenin varlığını tespit eder ve otomatik olarak birçok metotla (sesli, görsel, dijital, vb.) bildirim yapabilmektedir. GDS konsolunda gerçekleşen bu durumları istasyon dışında  takip edebilmek için sistemlere alarm modülü montajı yapılır. Kritik ekipman olan GDS sürekli çalışır durumda olması için periyodik bakımlarının yapılması ve alarm takibi oldukça önem arz etmekte.

Alarm takibi yapılan bir istasyonda aşağıdaki durumlar 7/24 izlenerek gerekli kişilere anlık , günlük ve haftalık raporlamalar yapılmaktadır;

  • GDS konsolunda tanımlı herhangi bir dedektör seviyesinin belirlenen alarm değerine ulaştığı bilgisi
  • Dedektörlerde meydana gelen hata alarmları
  • Yetkisiz müdahaleler sonrası sistemin devre dışı bırakılması gibi durumların tespiti
  • Gelen alarmların analiz edilmesi, alarmların nedenlerinin araştırılması ve gerekli iyileştirmelerinin yapılması için ilgili kişilere rapor edilmesi
  • Real alarm tespiti sonrası saha emniyeti alınması ve en hızlı şekilde istasyona servis verilmesinin takibi

2021 yılında da alarm takibi kapsamında birçok istasyonda  bodrum katlarına inen akaryakıt buharı tespit edilerek gerekli emniyet tedbirleri alınması sonucu büyük kazalar önlenmiştir.

Türkiye genelinde, yaklaşık 1.350 istasyonda çalışan gaz dedektör sisteminin 7/24 alarm takibi TORA Çağrı merkezi tarafından yapılmaktadır.