05.02.2021 İstanbul
İstasyonlarda Borulama Tasarımı Yaparken Kaçınılması Gereken Durumlar
Bir akaryakıt istasyonu tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bundan dolayı istasyon içerisindeki trafiği arttırmak ve müşterilerin marketi ziyaret etmesi çok önemlidir. Fakat istasyondaki yeraltı sistemlerinin dizaynı, istasyonun ileriki yıllardaki çalışmaları için hayati önemdedir ve kurulum süresini kısaltmaya, yakıt sisteminin performansını iyileştirilmeye ve bakım maliyetlerinden tasarruf etmeye yardımcı olabilir. Yeraltı sistemlerine ayrıca gösterilen özen sektördeki paydaşlara da ayrıca güven vermektedir. Bu şekildeki akaryakıt sistemleri kurulan cidar kontrol sistemleri ve özel sensörler sayesinde 7 gün 24 saat izlenebilirlik ve alarm yönetimi altyapısını da hazırlamış olmaktadır.
1 Boru Hatlarının Düz Olması
Eskilerde, tüm borular sert-galvaniz çelikten yapılır ve çizimler, kalem, kâğıt ve elle yapılırdı. Bugünün plastik EN 14125 HDPE 100 yakıt boruları yarı esnek şekilde kangallar halinde veya 6mt rijit uzunluklarda teslimatları gerçekleştirilmektedir. Sahadaki sarmal uzunluklar, boru hattı boyunca herhangi bir bağlantı gerektirmeme avantajına sahiptir ve emme, basınç sistemlerinde ürün hattı boyunca buhar geri kazanımı için mükemmeldir. Sahadaki çekilen tesisat boruları yakıt akış yüzeyindeki yakıta dayanıklı kaplama (EVOH) sayesinde sürtünme ve türbülansı ‘0’ düzeyde sağlamaktadır. Artık “ düz düşünmeye” gerek yok.
2 Sahada Kullanılacak Olan Ekipmanların Tam Olarak Belirlenmemesi
Bu çok yaygın yapılan bir hatadır ve borulama kurulumu sırasında aksaklıklara neden olmaktadır. Sumplarda uygun uç bağlantı parçaları ve contaların kullanılması boru sisteminin bakım ihtiyacını azaltmaktadır. Standartlar ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye ya da yükleniciden yükleniciye farklılık göstermektedir. Kurum ve kuruluşların kendilerine göre nedenleri olduğu için kurulum aşamalarında farklılıklar oluşmaktadır. Bu kararlar kişisel tercihlere, hangi ürünün daha ucuz, hangisinin en kolay kuruluma sahip olduğu ya da stokta hangi malzemenin olduğu gibi nedenlere bağlı olarak değişmektedir. Proje şartnamesi olmadan ya da uygun tasarımı olmadan kurulursa sonuç büyük ölçüde değişebilir
3 Kurulum Maliyetini İşletme Maliyetinin Üzerinde Görmek
Onarım yahut bakım için yapılması muhtemel kazının önüne geçilmesi, boru sistemleri için kullanılacak yüksek kaliteli bağlantı parçalarının düşük maliyetine kıyasla muazzam bir tasarruf örneğidir. İyi maliyet kontrolü takdire şayan olsa da bazen kurulum maliyeti ileride yapılması muhtemel bakım ve onarım maliyetlerini düşürmektedir. Lastik contalı bir fitting malzemesi güvenlik standartlarının altında hizmet sunmasına karşılık yüksek kaliteli elektrofüzyon ile bağlantıları yapılmış olan parçaların ömrü daha uzundur.
4 Kurulum Sürecine Ürün Seçiminin Etkisinin İhmal Edilmesi
Kurulum için daha az zaman gerektiren bağlantı parçaları ve bileşenler seçilerek zamandan şaşırtıcı derecede tasarruf edilmektedir. Bu özellikle çift cidarlı fittingslerde geçerlidir. Çift cidarlı kaynak soketleri, T ler, dirsekler her boru markasının ürün yelpazesi içinde tasarım açısından büyük ölçüde farklılıklar gösterir. Örneğin;
• Kaynak yapılacak fıttıngs sayısı
• Soket, T ya da dirsek parçalarının tamamlanması için gereken kaynak sayısı
• Birden fazla bağlantı parçasının seri olarak aynı anda kaynaklanması ( doğru jumper kabloları kullanılmalı)
• Bağlantı parçasının Sump’a monte edilmesi için gereken delik sayısı
• Uygun fıttıngs elemanı kullanılması
• Uygun dolgu malzemesi kullanılması,
• Tesisatta eğimlere dikkat edilmesi,
• Test ve sonuçlarının standartlar çerçevesinde yapılması ve kaydedilmesi,
• Kaynak yönteminde eksikler yapılmaması (sıyırma, temizle, işaretleme, sabitleme vb )