Kaldırma Faaliyetlerinde Yüksekte Çalışma

Yüksekte Çalışma Nedir?
Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliğinde belirtildiği üzere; seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma, yüksekte çalışma olarak kabul edilir.
Kaldırma faaliyetlerinde yüksekte çalışma ise;
Hacim olarak insan boyutundan büyük ve yüksek nesnelerin; başta tanklar, konteynerler, yıkama makineleri gibi malzemelerin kaldırılması için insan faktörüne duyulan ihtiyaç, kaldırma faaliyetlerindeki yüksekte çalışma alanını yaratıyor.
Tanklar, konteynerler, yıkama makineleri gibi büyük malzemeli yüklerin kaldırılması için vince bağlı halatların yüke bağlanması ve kaldırma işlemi tamamlandığında da sökülmesi gerekir. Bağlanma noktası malzemelerin üst noktasında bu amaçla yapılmış mapa ya da halka denilen yerlerden yapılır. Böyle bir yer bulunmaması durumunda boğma ya da diğer ilave aparatlar kullanılması gerekir. Ayrıca bu tarz yükler kaldırma yapılacak alana bir kamyon üzerinde veya vinç üzerinde getirilir.
Ancak tüm bu bağlama ve sökme faaliyetleri sırasında insanların malzemenin üst kısmına çıkıp yüksekte bir çalışma yapmasını gerektirir. Çıkma sırasında ya da malzeme üstündeyken bir düşme yaşanabilir. Genellikle 2 ya da 4 noktadan sabitleme yapılır. Özellikle konteynerlerde 4 köşe noktadan çalışma yapılırken konteynerin 4 köşe ucunda çalışıldığından aşağı düşme riski yüksektir. Son olarak bazen bu bağlama faaliyeti kamyonun üzerinde yapıldığından kamyon kasası yüksekliğinin malzeme yüksekliğine eklenmesi ile risk daha çok artmaktadır.
Bu durumlarda genelde düz bir merdiven yüke dayanarak yük üzerine çıkılmaktadır. Ancak hem merdiven ile yukarı çıkarken hem de yük üzerinde çalışma yaparken düşme durumunda herhangi bir düşüş engelleyici ekipman yoktur. Bazı durumlarda ilave bir sepet vinç daha kullanılarak bu işlemler yapılmaktadır. Ancak bu yöntemde hem her zaman uygun olmamakta hem de ilave bazı riskler eklemektedir. Bu sebeple başka bir yöntem kullanılmalıdır.
Yüksek ve köşelerinde koruyucu olmayan yapıların kenarlarına gelindiğinde aşağı düşme riski artmaktadır, eğimli bina çatılarının kenarlarında yapılan oluk temizleme faaliyeti bunu örnek olarak verilebilir. Bu durumlarda genele yatay yaşam hatları ile uygun bir tedbir alınabilir. Personel; emniyet kemeri, geri sarımlı ve düşüş durduruculu bir makara ile bu yatay yaşam hattına bağlanıp rahatça çalışabilir.
Ancak kaldırma işlemlerinde malzeme üstünde ya da daha yukarıda bir yatay yaşam hattı bulunmamaktadır. İşte bu durumlarda vincin kancasına aşağıda uygun bir geri sarımlı ve düşüş durduruculu bir makara takılarak bu noktadan bir ankaraj sağlanabilmektedir. Bu uygulamada vinç kancası zemin seviyesine indirilerek halatlar ile beraber makara da takılmakta. Personel merdivene çıkmadan önce bu yaşam hattına bağlanmaktadır. Bu sayede çalışma boyunca sürekli bağlı kalmakta ve rahatça çalışma yapılabilmektedir. Bu işlem için makaranın vince bağlanması, yapılması gereken kontroller, vince ve çalışma alanına ait ilave kontroller gibi detaylı birçok nokta da bulunmakta ve uygun şekilde yönetilmektedir.
Ayrıca TORA olarak SEÇ kültürüyle tüm çalışma faaliyetlerinin en güvenilir ve doğru şekilde sağlanması için gerekli eğitimleri ve farkındalığı yaratmaya devam ediyoruz.

Tora Personelleri kamyon kasasına erişimi merdiven ile sağlamakta, merdiven başka bir personel tarafından tutulmakta ve mapaları veya tanka bağlantı elemanlarını bağlamak için kasaya çıkan personel geri sarımlı düşüş durdurucuya bağlı olarak çalışmaktadır. Tora Personelleri tank havuzuna vinç ile indirilen tankın üzerindeki bağlantı elemanlarını sökerken geri sarımlı düşüş durdurucu kullanmaktadır.