25.11.2020 İstanbul
Kendinden Emniyetli Tank Delik Delme Ve Diş Açma Makinası
Akaryakıt istasyonlarında, fabrikalarda, endüstriyel işletme ve kurumlarda çelik vb. yer altı veya yer üstü akaryakıt depolama tanklarında yapılmaktadır. Farklı sebeplerden ve ihtiyaçlardan dolayı ilave bu tanklarda delik ihtiyacı doğabilir. Bu ihtiyaçlar kapsamında tanklarda ek bağlantılar yapmak gerekmektedir.
Bu ihtiyaçlardan bazıları;
- Otomasyon sistem kurulumu sırasında,
- Ölçüm-gözlem borusu teşkili ihtiyacında,
- Aşırı dolum önleme valfi montajı sırasında,
- Emişli sistemden basınçlı sisteme geçiş yapılması gerektiğinde,
- Nefeslik hat çıkışlarında
- Merkezi dolum hattı bağlanması durumlarında,
- Emniyet gerekliliği kapsamında ek sensör montajlarında,
Tank içerisinde yakıt varken ve gazdan arındırma işlemine gerek kalmadan TORA tank delme makinası ile delik delme ve diş açma işlemi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmektedir. TORA tarafından geliştirilen ve 1998 yılından bu yana kullanılan bu tank delme makinası ile 20.000’ in üzerinde delik delme ve diş açma işlemi gerçekleştirilmiştir. Tank delme makinası ile 2” , 3” ve 4” manşonlar açılabilmektedir. Bu işlemler tankınızda flanş kapağı olmaması durumunda, tank sırtında düz olan kısma da delik açmak suretiyle de gerçekleştirilmektedir.
Çalışmalarımız 20 yılı aşkın süredir BP, Shell, Total, PO, OPET ve diğer bütün ana dağıtım firmalarında yapılmaktadır. Bunun yanında endüstriyel fabrikalarda, limanlarda, tersanelerde, tesislerde ve diğer kurumlarda güvenli bir şekilde uygulanmaktadır.
Ekipman delik delme makinası, hidrolik güç ünitesi , hidrolik motor ünitesi, nitrojen test çantası, nitrojen tüp ve soğutucu tankından oluşmaktadır.
Bu sistemde çalışma ZON bölgelerinde gerekli emniyet tedbirleri alınarak yapılmaktadır. Çalışmalarda delme yapılan yüzey nitrojen ve soğutma sıvısı ile emniyet altına alınmaktadır. Ayrıca tank içine uygulanan nitrojen gazı ile tankın içi de emniyet altına alınmaktadır. Sürekli olarak LEL(akaryakıt buhar alt patlama seviyesi) ölçümü yapılmaktadır. Süpervizör ve yardımcı eleman bütün emniyet tedbirleri ve gerekli izinleri aldıktan sonra ekipman kurulumu yapmaktadır. Tüm ekipman ve makine kurulduktan sonra delme işlemi 2-3 dk içerisinde tamamlanmaktadır. Cidar kalınlığına göre süre farklılıkları olabilmektedir. Geçmiş tecrübelerimizde en yüksek 5 cm kalınlıkta bir cidar delme işlemi yapılmıştır. Kullanılan diş boyu kadar kalınlıkta delme işlemi yapılmaktadır.
Bir diğer yöntem de önerilmeyen tank flanş kapağının sökülerek tornada değişim yapılaması veya delme işlemi yapılması işleridir. Bu gibi durumlarda depolama tankı içerisinde bulunan akaryakıt bazlı sıvı , veya diğer kimyasal özellikteki sıvılar çıkarılarak tanka gazdan arındırma işlemi yapılmalıdır. Ayrıca tank menholü üzerinde bulunan tüm pompa, dolum, otomasyon, havalandırma vb. bağlantı ekipmanlarının da sökülmesi gerekmektedir. Flanş kapağı varsa sökülmesi gerekeceğinden dar olan menhollerde ek olarak inşaat işleri de çıkmaktadır. Bu işlemler zaman kaybına ve çalışmalar tamamlanana kadar istasyonun akaryakıt satışına kapalı kalmasına sebep olmaktadır. Bu durum işletmelerde zaman, kazanç ve müşteri kaybına yol açmaktadır.
Geleneksel tank flanş tadilat yöntemlerine kıyasla TORA tank delme ve diş açma makinasının avantajları ve uygulanabilirliği aşağıdaki gibidir.
- Tank içerisindeki yakıtın tahliyesine ihtiyaç yoktur,
- Tank üzerindeki ekipmanların sökülmesine gerek yoktur,
- Akaryakıt İstasyonunun satışını durdurmasına gerek yoktur,
- Zaman ve iş kaybına sebebiyet vermez.
Mühendislik çalışmaları kısa süreli çözümler üretmek değildir. Çalışmalarınızda analitik düşünce, uygulanabilirlik ve sürdürebilir bir ekonomiyi destekleyen çevreci ve iyileştirici çözümler sunmaktır. TORA olarak 20 seneyi aşkın süredir yaptığımız saha çalışmalarımızdan en özellerinden bir tanesi de kendinden emniyetli tank delme ve diş açma işlemidir. GÖREBİLECEĞİNİZ KALİTELİ İŞLER. BİR SONRAKİ SEVİYEYE TAŞIYOR.