11.09.2021 İstanbul

LPG Periyodik Bakımının Önemi

LPG (Liquified Petroleum Gas- Sıvılaştırılmış petrol gazı) ekonomik koşullar göz önüne alındığında lpg diğer yakıt türlerinden daha uygun fiyatlı olduğundan ülkemizde benzinli araçlar çoğunlukla lpg sistemine dönüştürülmektedir. Lpg’li araçların oluşturduğu talebe karşın akaryakıt istasyonları bünyelerinde lpg arzı oluşturmuşlardır.

Akaryakıt istasyonlarında alışıla gelmiş olan benzin ve mazot türevi yakıtın dışında bu ihtiyacı karşılamak amacıyla depolanması, aktarım ve çalışma sistemi tamamıyla farklı olan bu yakıt türevi kendine has riskler teşkil etmekte ve emniyet sistem kontrollerinin önemi bu noktada daha da önem kazanmaktadır.

Tora olarak akaryakıt sistemleri haricinde 10 yılı aşkın süredir lpg sistemleri periyodik  kontrollerini, lpg prob montajları, uzaktan sistem izleme ve takibi yapmaktayız.

Lpg periyodik bakımını RMT ekiplerinin içerisinde konusunda uzmanlaşmış MMO tarfından  Lpg Teknik Personel yetki belgesine sahip personellerce yapılmaktadır. Bu kontroller esnasında lpg sisteminin her noktasının kontrolleri yapılmakta bir lpg periyodik kapsamında tanımlanmış yaklaşık 300 nokta kontrolü ve bu kontroller sonucuna 103 adet farklı arıza tespit ve giderimi yapmaktayız.

Başlıca kontrollerimizde lpg sistemindeki;

-Katotik koruma ölçümleri

-Gaz dedektör kalibrasyonları

-Acil durum sistemlerinin kontrolleri(aşırı dolumda pnomatik pozisyon kontrolleri,basınç izleme kontrol sistemleri, acil stop butonları, lpg pano kontrolleri vb.)

-Flanşlar, emniyet ventilleri, rekorlar ,pompa emiş hatları ve tesisat üzeri gaz kaçak kontrolleri ,

-Tesisat üzeri ve bağlantı noktaarındaki korozyon ,

-Tesisat üerindeki uygunsuzluklar, Esnek bağlantı kontrolleri

-Lpg sahası zemin kum dolgusu , çit örgüler acil çıkış kapıları ,yangın söndürücüler

-Lpg dispencer kontrolleri

-TS 11939 standartlarına uygunluk ve survey cheklist kontrolleri.

Olası lpg kaçaklarında lpg buharı havadan yaklaşık 2 kat daha ağır olacağından istasyonda bulunan menfez,çukur, boşluklar varsa istasyon bodrum katına  dolacaktır . Unutulmamalıdır ki 1 birim hacmindeki sıvı lpg sızıntı anında buharlaşıp  250 birim hacim yer kaplayacak bu alanlarında herhangi bir kısmında ateş kaynağı olursa BLEVE gerçekleşecektir.

Bleve –kaynayan sıvı genleşen buhar patlamasıdır ki maalesef yaşanmış ölümlü kazalar mevcuttur.bu nedenle lpg istemlerinin emniyet kontrolleri büyük önem teşkil etmektedir.