10.09.2022 İstanbul

LPG Tank Sahası Kontrolleri Neden Yapılmalıdır?

Akaryakıt istasyonlarında LPG (Liquified Petroleum Gas – Sıvılaştırılmış petrol gazı) depolama sistemleri, aktarım ve çalışma sistemi atmosfer basıncında çalışan benzin ve mazot türevi yakıtlara göre tamamıyla farklı sistemlerdir ve kendine has riskler teşkil etmektedir.

LPG belirli bir basınçla sıvılaştırılmış gaz olduğundan depolamadan aktarım noktasına kadar basınçlı sistemlerde muhafaza edilmektedir. En ufak çatlak, tesisat üzeri bağlantılardaki gevşeklik vb. durumlarda dış ortama kaçaklar oluşacaktır.

Olası LPG kaçaklarında LPG buharı havadan yaklaşık 2 kat daha ağır olacağından istasyonda bulunan menfez, çukur, boşluklar varsa istasyon bodrum katına  dolacaktır. Unutulmamalıdır ki 1 birim hacmindeki sıvı LPG sızıntı anında buharlaşıp  250 birim hacim yer kaplayacak bu alanlarında herhangi bir kısmında ateş kaynağı olursa BLEVE gerçekleşecektir. Bleve; kaynayan sıvı genleşen buhar patlamasıdır ki maalesef yaşanmış ölümlü kazalar mevcuttur. Bu nedenle LPG istemlerinin emniyet kontrolleri büyük önem teşkil etmektedir.

Dolayısıyla bu basınçlı sistemlerin, emniyet sistemleri (pnömatik aktuatörler, valfler, emniyet ventilleri, by –pass hatları, küresel vanalar, şartlandırıcılar vb), acil durum alarm sistemleri, topraklama, katotik sistem ve hat sürekliliklerinin belirli periyodlarla test ve kontrolleri hayati önem arz etmektedir.

LPG periyodik bakımını RMT ekiplerinin içerisinde konusunda uzmanlaşmış MMO tarafından  LPG Teknik Personel yetki belgesine sahip personellerce yapılmaktadır. Bu kontroller esnasında LPG sisteminin her noktasının kontrolleri yapılmakta bir LPG periyodik kapsamında tanımlanmış yaklaşık 300 nokta kontrolü ve bu kontroller sonucuna 103 adet farklı arıza tespit ve giderimi TORA tarafından yapmakta.

TORA’nın LPG sisteminde sağladığı başlıca kontroller;

-Katotik koruma ölçümleri

-Gaz dedektör kalibrasyonları

-Acil durum sistemlerinin kontrolleri (aşırı dolumda pnomatik pozisyon kontrolleri, basınç izleme kontrol sistemleri, acil stop butonları, LPG pano kontrolleri vb.)

-Flanşlar, emniyet ventilleri, rekorlar, pompa emiş hatları ve tesisat üzeri gaz kaçak kontrolleri,

-Tesisat üzeri ve bağlantı noktalarında korozyon,

-Tesisat üzerindeki uygunsuzluklar, esnek bağlantı kontrolleri

-LPG sahası zemin kum dolgusu, çit örgüler acil çıkış kapıları, yangın söndürücüler

-LPG dispenser kontrolleri

-TS 11939 standartlarına uygunluk ve survey checklist kontrolleri.