11.02.2021 İstanbul

Sıva Altı Elektrik Kablo Bulucu İle Çalışma

Kazı işlemlerinde yeraltındaki elektrik, telekom kabloları, su ve doğalgaz hatları dışarıdan yapılacak işlemlerde risk teşkil etmektedir. Aynı durum duvardan geçen, akım taşıyan elektrik hatlarında ya da su hatlarında da mevcuttur. Duvara monte edilecek nesnenin hemen arkasında bulunan elektrik kablosunun delinmesi hem evin elektrik tesisatına zarar verecek hem de bizler için elektrik akımına kapılma riskini oluşturacaktır. Depreme dayanıklılığı ölçerken binadan alınan beton numunelerinde kirişe denk gelinmesi, demirin zedelenmesi de binan depreme karşı olan mukavemetini azaltacaktır, Wall Disturbance dediğimiz durum da aslında budur.
Bu tip tehlikeleri minimize etmek amacı ile Sıva Altı Elektrik Kablo Bulucular kullanılabilir. Cihazlar manyetik alanlar sayesinde sıva altından geçen akım taşıyan elektrik kablolarının, manyetik olan ve manyetik olmayan iletkenlerin yerini saptayabilmekte ve bizi bunlara karşı uyarabilmektedir.
TORA olarak, sağladığımız işlemlerde güvenli bir şekilde en az hasar ile işlem yapma hassasiyetinde, Bosch GMS 100M cihazını kullanmaktayız. Cihaz 10 cm derinliğe kadar ferromanyetik maddeleri, 8 cm’ye kadar manyetik olmayan iletkenleri ve 5 cm’ye kadar da akım taşıyan canlı elektrik hatlarını bulup kullanıcıya farklı görsellerle ve ses tonları ile gösterme özelliğine sahiptir.
Cihazın elektrik kablosunu diğer maddelerden ayırt edebilmesi için kablonun akım taşıması gerekmektedir. Çünkü akım taşıyan bir iletken etrafında manyetik bir alan oluşturacak ve cihaz bu manyetik alanı fark edebilecektir. Cihaz akım taşıyan bir kablo ile karşılaştığında hızlı tempoda bir sinyal sesi yayacak hem de ışıklı LED halkası hızlı periyotta yanıp sönecektir.
Cihaz manyetik olan bir nesne ile karşılaştığında ekranında mıknatıs simgesi belirecek, manyetik olmayan bir nesne ile karşılaştığında ise mıknatısın üzerinde bir çapı işareti olan bir simge belirecektir.
Cihaz, parmaktaki yüzükten, eldeki telefondan vb. manyetik etki alanına sahip olabilecek nesnelerden etkilenmekte ve yanlış sonuçlar doğurabilmektedir. Bununla birlikte cihaz statik elektriklenmeden de etkilenebileceğinden dolayı boşta kalan elimizi cihazın yanında bir noktaya yerleştirirsek statik elektriklenmenin de önüne geçmiş olacağız.
Cihaz periyodik olarak kalibrasyona ihtiyaç duymamakta ancak belirli şartlar altında kalibrasyon ihtiyacı vardır. Kalibrasyon işlemini kullanıcı kendisi yapabilmekte ve işlem yaklaşık olarak 5 saniye sürmektedir.
Tora olarak çalışma süreçlerimizi özenli şekilde gerçekleştirmek için gerekli teknolojik alt yapıları kullanarak yenilikçi sistemlerin takipçisi olmaya devam etmekteyiz.
Ayrıca konuyla ilgili detaylı Youtube videomuzu da aşağıda görebilirsiniz.

ALPER KAÇAR
KALİTE VE SEÇ SORUMLUSU
ELEKTRİK – ELEKTRONİK MÜHENDİSİ