12.02.2022 İstabul

TORA 16. GELENEKSEL SEÇ HAFTASI

Bu yıl 16.kez düzenlenen SEÇ Haftası korona tedbirleri nedeniyle iki ayrı gruba ayrılarak yüz yüze gerçekleştirildi.  İlk grupta Bakım ekiplerine altı gün süren program uygulandı. SEÇ haftası personellerimizin sağlık tetkikleriyle başladı; personellerin detaylı kan muayeneleri, akciğer grafisi, EKG ölçümü, göz muayenesi ile başladı.

İkinci gün personellerimize saha tatbiki eğitimleri TORA tesislerinde gerçekleştirildi. Tatbikat LEL ölçümü ve VRS (Vapor Reduction System) uygulamasıyla başladı. Bu kapsamda tavaya benzin konularak LEL cihazı ile  ölçümler yapıldı. Dedektörün reaksiyon süresi, kullanım özellikleri, alarm seviyeleri, doğru-yanlış uygulamaları, peak reading (en yüksek değerleri okuma) özelliği anlatıldı.

LEL tatbiki eğitiminden hemen sonra VRS ve uygulaması tatbikine geçildi. Bu kapsamda benzinin üzerine ilk etapta az VRS uygulandı. LEL cihazı ile ölçüm yaparak uygulanan yüzeyin bazı bölgelerinde buharlaşmanın hala devam ettiği gözlemlendi. Sonrasında tam ve doğru uygulama yapıldığında LEL ölçümünde geçici bir süre hiçbir değer okumadığı ve hiçbir buharlaşma yaşanmadığı görüldü. Ama personele bunun sadece kısa bir süre devam eden geçici bir tedbir olduğu, bu süre içerisinde de dökülen yakıtın kapalı bir kaba alınması gerektiği anlatıldı.

Yangın söndürme cihazı tatbiki eğitimleri için sac tava içindeki benzin yakıldı. Çalışanlarımıza herhangi bir yangın anında yangına nasıl davranması gerektiği uygulama olarak gösterildi. Tüm personel tek tek yangın söndürücü tüplerini kullanarak yangına müdahaleyi deneyimlemiş oldu. Hem saha hem de idari personellerden yaklaşık 50 kişi yangın söndürmüş oldu. Tatbikat sırasında envanterimizde olan ve son kullanma tarihi yaklaşan tüpler kullanıldı. Bu sayede tasarruf sağlanarak tüplerin kalitesi kontrol edilmiş oldu.

Tatbiki eğitimlerden sonra 4 gün süren SEÇ ve teknik eğitimlere geçildi. Her SEÇ haftasında olduğu gibi geniş ve elverişli Doğu Sanayi Sitesi konferans salonunda eğitimler gerçekleştirildi. Bu sene bir ilk olarak SEÇ haftası, TORA’nın sektöre kazandırdığı ve saha denetlemelerinde kullanılan güneş enerjisiyle çalışan portatif kameralar ile canlı yayınlandı. Bu sayede SEÇ eğitimleri sürecinde Kovid-19 sürecinde olan personellerimiz de uzaktan erişerek canlı olarak katılmış oldular. Gerektiğinde anlık olarak  görüş ve sorularını ileterek interaktif bir iletişim sağlandı.

Eğitimlerin açılışı geleneksel olarak yönetim kurulu üyelerimiz Ertüm Tüfekçi ve Özgün Mutlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak İş Geliştirme Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Ertüm Tüfekçi konuşmasında ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen TORA bünyesinde her zaman SEÇ’in ilk sırada olacağını vurguladı. Teknik Grup Başkanı Özgün Mutlu da sahada kullanılan SEÇ ve teknik ekipmanlarla ilgili TORA’nın sürekli geliştirmeler yaptığını ve sahadan alınan geri bildirimlerinin çok değerli olduğunu belirterek personellere her zaman her türlü konuyu açıkça dile getirebilecekleri üzerinde durdu.

Sonrasında Kalite ve SEÇ Müdürü A sınıfı iş güvenliği uzmanı Anıl Erdinç Tüfekçi sektörde gerçekleşmiş son iki yıldaki kazalar ve ramak kala kazalardan bahsetti. Özellikle geçmiş senelerde sektörde gerçekleşen emniyetsiz durumların üzerinde de duruldu. Toplamda 40’a yakın sektörümüzle alakalı kaza videoları tek tek ekiplerle birlikte değerlendirilerek nedenleri ve alınması gereken tedbirler tartışıldı. Bunların dışında sene içerisinde sisteme dahil edilen yeni teknolojik SEÇ ekipmanları tanıtıldı.

Genel SEÇ eğitimleri sonrası spesifik SEÇ eğitim konularına geçildi. Kalite ve SEÇ Sorumlusu B sınıfı iş güvenliği uzmanı Eren Sulaoğlu, kapalı hacimlerde çalışma ve yüksekte çalışma konularıyla ilgili eğitim verdi ve son gelişmelerden bahsetti. Kapalı hacimlerde kurtarma ekipmanı olarak kullandığımız tripodun taşınması, kurulması ve kurtarma esnasında neler yapılması gerektiği anlatıldı. Özellikle 2021 yılı içerisinde tripod ile ilgili 4-5 farklı sahada yapılan deneme ve incelemelere ait videolar personellere aktarılarak onların da fikirleri alındı.

Yüksekte çalışma eğitiminde öncelikle sektör bazlı olarak geçtiğimiz yıl kullanımı artan sepet vinçle ilgili eğitimler yapıldı. Bu kapsamda sepet vinçle olan çalışmalarda olabilecek iş kazalarından örnek videolar gösterildi. Kazalarda da açıkça görüldüğü gibi sepet vinçlerde korkuluk olmasına rağmen  paraşüt tipi emniyet kemeri ve ayarlanabilir lanyard kullanımın önemi aktarılarak tatbiki olarak uygulamalar yapıldı.

 

Kalite ve SEÇ Sorumlusu Elektrik-Elektronik Mühendisi Alper Kaçar, elektrikli çalışmalar ve LOTO (Lock Out Tag Out) uygulamaları hakkında sunum yaptı. LOTO uygulanmadığı durumlarda yaşanan kaza videoları gösterilerek personeller ile tartışıldı. Yeni eklenen farklı tip LOTO kilitleme mekanizmaları ile beraber uygulamalı eğitim yapıldı. Elektrikli çalışmalarda kullanılan kauçuk pas pas ve eldiven özellikleri, kullanımı ve kontrolü hakkında bilgi verildi. Son olarak 2021 yılında yaşanan bir kaza sonucu temin edilen yeni duvar içi canlı elektrik kabloları ve metalleri tespit eden dedektör kullanımı hakkında bilgi verilerek tatbiki uygulama yapıldı.

Yakıt transferleri, ateşli çalışmalar ve mekanik konularda Kalite ve SEÇ Sorumlusu Şaban Yılmaz, geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar hakkında görseller paylaşarak uyulması gereken SEÇ tedbirlerini aktardı. Özellikle yanlış yapılan uygulamalar, yeni geliştirilen yöntem ve müşteri şartları hakkında bilgiler vererek personellerin görüşlerini aldı.

Kalite ve SEÇ Sorumlusu C sınıfı iş güvenliği uzmanı Atakan Erküvün, başta mesleki eğitim ve yeterlilikler olmak üzere iş ekipmanları, LEL cihazı ve SEÇ acil durum planları hakkında personellere bilgiler vererek sene içerisinde onların yaşadıkları sorunları dinledi. Mesleki eğitimler kapsamında yaklaşan ustalık ve kalfalık sınavları, LPG teknik personel eğitimleri, endüstriyel bakım- onarım eğitimleri, ATEX eğitimleri, defansif sürüş eğitimleri hakkında personellere bilgiler verdi.  Son olarak yeni alınan kablosuz (wireless) gaz dedektörleri gösterildi ve mevcut dedektör etiketlerinin yenilendiği bilgisi aktarıldı.

Eğitimlerin dışında yine her sene yapılan araç ve ekipman kontrolleri SEÇ haftası kapsamında yapıldı. Fenni muayeneye

tâbi ekipmanlar ile tüm ölçü aletleri için gerekli olan kontrol ve kalibrasyonlar dışarıdan alınan hizmetlerle tamamlanarak ekiplere teslim edildi. Bu kapsamda kompresör, megermetre, multimetre, pensampermetre, IR termometre ve mono vakum metrelerin kalibrasyonu ve periyodik bakımları da yapıldı.

Acil durum ekipmanlarından yangın söndürme cihazları, yangın battaniyesi, ilk yardım seti, göz solüsyonu ve yanık örtüleri her araç için tek tek kontrol edildi. Var olan yenilemeler yapılarak tekrar araçlara yerleştirildi. İlave olarak araçlardaki iş ekipmanlarının (matkap, takım çantası, tank temizleme cihazı vb.)  fotoğrafları çekilerek kontrolleri yapılıp personellere teslim edildi.

Akaryakıt dağıtım firmalarının değerli SEÇ ve mühendislik yöneticileri her zaman olduğu gibi SEÇ haftamıza katılarak personellerimizle buluştular. Bu buluşma vesilesiyle tüm TORA saha çalışanlarına Kovid19 pandemi sürecinde yaptıkları özverili çalışmalar nedeniyle teşekkür ettiler. Ayrıca 2022 yılıyla ilgili yeni SEÇ uygulamalarından bahsederek emniyetli ve kazasız bir yıl geçirmelerini dilediler.

 

Misafirlerimizin bir kısmı eğitim salonuna gelerek yüz yüze bizlerle buluşabilirken salgın nedeniyle bazı misafirlerimiz de online katıldılar. Misafirlerimiz OPET’ten Gayrimenkul Projelendirme ve İstasyon SEÇ-G Koordinatörü Tekin Demirat, Bakım Koordinatörü Anıl Ünlen ve Teknik Denetim Sorumlusu Mehmet Bay; SHELL’den HSSE Advisor, Ziya Bektaşoğlu; TOTAL’den SEÇ ve Kalite Müdürü Tolga Kaymaz; AYTEMİZ’den Günay Bulça SEÇ-G Kalite ve Kontrol Direktörü ve HSSE Kodinatörü Berna Çelik ve BP’den SEÇ-G yetkilileri bizlerle bu sene buluştular.

TORA Bakım Müdürü Gökhan Çelik, Bakım Sorumluları Fatih Karaman, Gökhan Satılmış, Eren Can Yılmaz ve Şahin Bozyel SEÇ haftası boyunca saha ekipleriyle buluşarak gerek SEÇ gerekse teknik anlamda 2021 yılı değerlendirmesini sağlayıp 2022 yılı beklentileri hakkında konuştular.

Bakım Müdürü Gökhan Çelik, personelleri tek tek dinleyerek onlardan gelen geri bildirimleri değerlendirdi.

Bu doğrultuda yapılacak iyileştirme ve geliştirmeler hakkında personelleri bilgilendireceğini belirtti.

SEÇ haftasının son günü, sene içerisinde Kovid19 pandemisi nedeniyle yüz yüze verilemeyen TORA Aylık SEÇ Ödüllerinden Bakım departmanından ödül almış personellere tek tek ödülleri takdim edilerek teşekkür edildi.

Serdar Günaslan, Kemal Başar, Serdar Şekerci, Hurşit Gülbahçe, Şaban Güller, Halil Gün, Şahin Güney, Şerafettin Ergün olmak üzere toplamda 8 personele ödül verildi.