11.04.2017 İstanbul
Transfer öncesi akaryakıt istasyonlarının emniyet keşiflerinin önemi
Ana dağıtım firmalarının akaryakıt transfer öncesi survey keşif yapmalarının faydaları nedir?
Akaryakıt istasyon keşif amaçlarını istasyonun emniyet gerekliliklerinde eksiklik olup olmadığının kontrolü ve dağıtım firmalarının transfer yapacakları istasyonları kendi bünyelerine katmaları halinde oluşacak maliyetler olarak 2 maddede sıralayabiliriz.
Ana dağıtım firmaları arasındaki transfer istasyonlar ve sıfırdan kurulan istasyonlar baz alındığında, bir yıl içerisinde firmanın bünyesinde bulunan toplam istasyon sayısının yaklaşık %10’u kadar daha bünyesine yeni istasyon katılımı gerçekleşmektedir. Bunların içerisinde SEÇ (Sağlık, Emniyet, Çevre) kültürü gelişmiş bayiler ile birlikte, bu kültüre henüz haiz olmayan bayiler de bulunmaktadır. Bu istasyonların keşif ve sonrası uygunluk giderimi yapılmadan transferleri yaşanılabilecek büyük tehlikeleri de koşulsuz kabul etmektir.
Emniyet gerekliliklerinin eksikliğinden kaynaklı tehlikeler;
Türkiye’de yaklaşık 12.000 akaryakıt istasyon bulunmaktadır ve hizmetleri sadece yakıt satışı değildir. Akaryakıt istasyonları market, kafe, restoran, dinlenme tesisi ve araç yıkama gibi hizmetleri de müşterilerine sunmaktadır, dolayısıyla, araç sürücüsü olalım olmayalım, hepimiz istasyonlarda oluşabilecek tehlikelerle iç içeyizdir.
Müşteriler istasyonlarda bulunan temasa açık ekipmanlardan ya da ekipman/sistem kaynaklı emniyetsiz durumlardan dolayı geri dönüşü olmayacak büyük zararlar görebilirler. Müşteri teması olan makinelerde (yıkama makineleri, hava su saatleri, Akaryakıt pompaları, Kahve – Çay makineleri – Market içi /dışında bulunan elektrikli dolaplar) elektrik kaçaklarından kaynaklı elektrik çarpılması önemli bir örnek olarak karşımıza çıkar. Örneğin Antalya’da yaşanan olayda 21 yaşındaki müşteri aracını yıkmak için gittiği istasyonda elektrik akımına kapılarak ölmüştür.
Akaryakıt Sızıntıları
Yeraltı tankları ve yakıt mal hatlarında oluşabilecek kaçaklardan kaynaklı akaryakıt sızıntılarının çevreyi kirletmesi, yakıtların belirli bir noktada birikerek istasyon patlamalarına sebebiyet vermesi, genel emniyet kesici sistemlerin olmaması veya devre dışı olmasından kaynaklı geri dönüşü olmayacak kazalarla karşıya kalmamız sistem kaynaklı oluşabilecek emniyetsiz durumların kısaca örnekleridir. Ayrıca, geçmişte zemin seviyesindeki düşük kotlarda biriken patlayıcı gazlar sebebiyle patlama, akaryakıt istasyonunda elektrik panosunun patlaması sonrasında çıkan yangın da olabilir.
Ana dağıtım firmalarının üzerine düşen yük, müşterilerinin güvenli bir şekilde istasyon sahası içerisinde ihtiyaçlarının karşılaması ve müşterilerini güvenle uğurlamasıdır. Bu sebeple istasyonların emniyet gereklerini karşılamaları, bünyelerine katmayı planladıkları istasyonlarda mutlaka emniyet gerekliliği sistemlerini kontrol ettirmeli ve istasyonun bütün ayrıntılarıyla resmini ortaya koymaları gerekmektedir. Elbette ki bu işlemler uzman bir ekip tarafından yapılmalı ve raporlanmalıdır.
Tora Petrol olarak istasyon transfer keşiflerini uzman ofis kadromuz, merkez saha ekipleri ve Türkiye’nin dört bir yanında bulunan uzman bölge servislerimizle Türk Standartları (TS12820), Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği, Elektrik Tesislilerinde Topraklamalar Yönetmeliği ve Ana dağıtım iç prosedürlerinde yer alan emniyet gerekliliklerine göre yapmaktayız.
Tamamlanan keşfe ilişkin raporlar, departman sorumlusunun onayının ardından dağıtım firmasına nihai rapor olarak maliyetleri ile sunulmaktadır.