09.06.2017 İstanbul

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Kaynaklarımız bir yandan tükenmekte, sanayileşme ve nüfus artışı nedeniyle de enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

Yenilenebilir enerji, doğadaki kaynaklardan elde edilebilen ve doğa tarafından daimi olarak takviye edilebilen enerjiye denir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi ve biyokütle enerjisi olarak gruplandırabilir.

Kaynaklarımız bir yandan tükenmekte, sanayileşme ve nüfus artışı nedeniyle de enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.  Hali hazırda tüketilen enerjinin büyük bir kısmı fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Fosil yakıtlar uzun süreçlerde oluşmakta ancak tüketimleri daha kısa sürelerde gerçekleşmektedir. Kaynaklar azaldıkça fiyatlar yükselmekte ve fosil yakıtlar kullanıldıkça çevresel açıdan meydana gelen zararlar artarak devam etmektedir.

Yenilenebilir enerjinin kaynağı asla tükenmediği gibi, doğal süreçlerle oluşması nedeniyle çevreye yarattığı etkiler önemsiz bir seviyededir. Yenilenebilir enerji kaynakları, jeotermal enerji, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik ve biokütle enerjisi olarak sıralanabilir.

Yatırım maliyetlerinin yıllar içerisinde düşmesi, hem de teknolojik gelişmelerle rüzgârın çok daha tahmin edilebilir ve ölçülebilir hale gelmesiyle rüzgâr enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında en verimli kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Rüzgâr enerjisi, genel olarak rüzgâr türbini yardımıyla elektrik üretiminde kullanılmaktadır.

Güneş enerjisi, güneş panellerinin güneş ışınlarını toplayarak ısı ve elektrik enerjisine dönüştürülmesinde kullanılır. Hali hazırda güneş enerjisinden uzun yıllardır sıcak su temini için yararlanılmıştır ve günümüzde birçok elektronik cihaz için, bünyesinde barındırdığı panel yardımıyla, cihaza elektrik enerjisi sağlanmasında kullanılan şarj üniteleri üretimi yaygınlaşmaya devam etmektedir.

Jeotermal enerji, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlar olarak tanımlanabilir. Jeotermal enerji de bu jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanmayı kapsamaktadır. Yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal enerji birçok farklı amaçla kullanılmaktadır.

Jeotermal enerjiden başlıca, elektrik enerjisi üretimi, merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması vb. ısıtma/soğutma uygulamaları, proses ısısı temini, kurutma işlemleri gibi endüstriyel amaçlı kullanımlar, karbondioksit, gübre, lityum, ağır su, hidrojen gibi kimyasal maddelerin ve minerallerin üretimi, termal turizmde kaplıca amaçlı kullanım, kültür balıkçılığı ve mineraller içeren içme suyu üretiminde yararlanılmaktadır.

Hidroelektrik enerji, üretiminde akan suyun gücünün kullanıldığı enerji türüdür. Suyun akış gücünden yararlanılarak türbin pervaneleri döndürülür ve elektrik enerjisi üretimi sağlanır. Diğer yenilenebilir enerji kaynakları gibi, doğada bulunan kaynakları tüketmeden üretilmesi sebebiyle çevreye zararı olmayan bir enerji türüdür.

Biyokütle için mısır, buğday gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, otlar, yosunlar, denizdeki algler, hayvan dışkıları, gübre ve sanayi atıkları, evlerden atılan tüm organik çöpler (meyve ve sebze artıkları) kaynak oluşturmaktadır. En yaygın kullanılan biyokütle enerjisi üretim yöntemi, bitkilerin yakılması ve hayvan atıklarının enerji üretimi için kullanılmasıdır. Daha gelişmiş yöntemler yardımıyla hayvansal ve bitkisel kaynaklardan biyodizel ve biyoetanol gibi yakıtlar üretilebilmektedir.

Artan enerji talepleri nedeniyle fosil yakıtların yakın bir sürede tükeneceği öngörülmektedir. Bu nedenle alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Gelecekte de ihtiyaç duyulan enerjinin sağlanabilmesi için bu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek en akılcı ve sürdürülebilir çözüm olarak değerlendirilmelidir.