26.03.2023 İstanbul

 

Yıkama makinelerinde kış bakımı

Kış aylarında soğuk hava şartları ve kar yağışları gibi faktörler yıkama makinelerinde bakımı önemli bir noktaya taşıyor. Doğru önlemler alınmadığında araç yıkama makinelerinin performansı düşebilir ve hatta makinenin ömrünü kısaltabilir. Kış aylarında araç yıkama makinelerinin düzenli bakımı ve doğru koruyucu önlemler alınması önemlidir.

Araç yıkama makinelerinin kış aylarında karşılaşabilecekleri bazı sorunlar;

  1. Donma: Soğuk hava, yıkama makinelerinin su hattını dondurabilir ve bu da makinenin çalışmasını engelleyebilir.
  2. Su beslemesi: Kış aylarında su kaynakları da donabilir veya suların akışı yavaşlayabilir, bu da yıkama makinelerine su beslemesi yapmayı zorlaştırabilir.
  3. Yetersiz ısıtma: Bazı yıkama makineleri, suyu ısıtmak için ısıtıcılar kullanır ve soğuk havalarda bu ısıtıcılar yeterince sıcak su sağlamayabilir, bu da yıkama işleminin etkinliğini azaltabilir.
  4. Kimyasal etkilere karşı dayanıksızlık: Kış aylarında yollar buzlu olduğunda, tuz ve buz çözücü maddeler kullanılır ve bu maddeler yıkama makinelerinin farklı parçalarına zarar verebilir.
  5. Bakım zorlukları: Kış aylarında araç yıkama makinelerinin bakımı daha zor olabilir, özellikle kar yağışı veya buzlanma nedeniyle erişim imkânı zorlaşır.

Basınçlı Oto Yıkama Makinelerinde kışın makinanızın donmasını önlemek gerekli. Yüksek Basınçlı Suyla Yıkama Makinelerini kış aylarında dona karşı nasıl bir reaksiyon verdiğini şöyle bir örnekle açıklayabiliriz; bir şişe suyu soğuk havada bekletelim. Bu şişe soğuktan etkilenerek içindeki su donar ve genleşir. Hatta çoğu zaman şişeyi patlattığı görülmüştür.

Basınç pompanızın içinde kalan su da tıpkı su şişesinde olduğu gibi donar ve genleşir pompa içinde ne varsa tamamına zarar verir.

Makinenin kullanımı için ilk etapta kullanım kılavuzundan destek almak gerekmektedir. Herhangi bir yanlış uygulama neticesinde makinenin aparatlarına zarar vermemek adına kılavuzu dikkatli okumak önem taşıyan bir durumdur.

Basınçlı yıkama makineleri için pompanızın kış bakımında önemli olan noktaları sırasıyla şöyle sıralayabiliriz;

  1. Cihazı kapatınız.
  2. Su beslemesini kesiniz.
  3. Tabancayı basınç kaçana kadar kısaca çalıştırınız.
  4. Tabancayı kilitleyiniz.
  5. Su hortumu ve tabancayı sökünüz.
  6. Pompayı boşaltınız: Motoru yaklaşık 20 saniyelik süreyle çalıştırınız.
  7. Kış aylarında: Pompayı ayaz almayan ortamda muhafaza ediniz.
  8. Su filtresini temizleyiniz.

Genel şekliyle donmayı önlemek için su hattını izole etmek, su tedarikini güvence altına almak, yeterli ısıtma sağlamak, kimyasal dayanıklılığı artırmak ve makinenin bakımını düzenli olarak yapmak gibi önlemler makinenizin kış şartlarında çalışmasıyla ilgili önemli aşamaları oluşturur.