Akaryakıt Tank Temizliği
Ülkemizde yasal zorunluluklarla iyileştirmeye çalışılan akaryakıt istasyonlarında yeraltı akaryakıt tank temizliği yapılması gerekmektedir;
- Yeraltı akaryakıt tanklarının yapısı
- Mevsimsel sıcaklık değişimleri
- Akaryakıt tesisatlarının yapımı aşamasında meydana gelen kirlenmeler
- Akaryakıt ikmalinde kullanılan tankerler
- Tabanda biriken su ve tankların kullanımları
- Nefesliklerden veya tankerden tanka yapılan dolum esnasında akaryakıt dışında yabancı maddelerin tanka girişine bağlı olarak yeraltı akaryakıt tanklarında kirlilik meydana gelmektedir.
Akaryakıt istasyonları ve endüstriyel tesislerin periyodik bakım ve tank temizleme işlemleri, işlerinde uzmanlaşmış ve sektörde uzun süre tecrübe sahibi yetkin personellerden oluşan ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır. Tank temizleme firmaları arasında en çok tercih edilen firma Tora Petrol’dür.
Bu akaryakıt tanklarda bulunan kirli akaryakıt hem akaryakıt tankı üzerinde bulunan akaryakıt dalgıç pompa ve dispenserdaki ekipmanlara hem de benzin istasyonlarına gelen araçların motor ekipmanlarına zarar vermektedir. Aynı zamanda akaryakıt tankların kullanım ömürlerini de azaltmaktadır.
Bu sebeplerin sonucunda 3 noktada arızaya sebep olabilir. Bunlar;
Akaryakıt Dalgıç Pompalarda:
- Pislik rotorla statorun arasındaki yakıtın geçtiği ince kanalı tıkayarak soğutucu ve yağlayıcı etkisi olan yakıtın geçmesini engeller. Bu durumda motor yatağı aşınarak aşırı ısınma ve hatta yanma meydana gelir. Onarılması mümkün olmadığından motor ünitesinin değiştirilmesini gerektirir.
- Pislik tanecikleri rotorla statorun arasına sıkışarak rotorun dönmesini engeller. Motor gerektiği gibi korunmamış ise yanar. Onarılması mümkün olmadığından yine motor ünitesinin değiştirilmesini gerektirir.
- Pislik ve su karbondan mamul rotor şaft motorunun burç yatağı üzerinde yağ filmi oluşmasına engel olup şaftın kilitlenmesine neden olur. Onarılması mümkün olmadığından motor ünitesinin değiştirilmesi gerekir.
- Akaryakıt dalgıç pompalara standart olarak monte edilen kaçak detektörleri pisliğe karşı son derece hassastırlar. Pislik detektör pistonunun sıkışmasına yol açarak pistonun o andaki pozisyonunda kalmasına neden olur. Bu durumda detektör devre dışı kalıp hatalı yorumlara sebep olur.
- Sifonlu tanklarda dalgıç pompanın sifon girişindeki vakum valfi pislikten dolayı tıkandığında ana tank ve sifon tankını dengeleyemeyecek bu da sifon tankın devre dışı kalması ile sonuçlanacaktır.
- Özellikle basınçlı sistemlerde birden fazla tabancayı besleyen dalgıç pompanın devre dışı kalması satışta büyük kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle arızalar istasyon açısından hayati önem taşımaktadır. Yeraltı akaryakıt depolama tanklarının periyodik olarak temizlenmesiyle dalgıç pompa ve dispenserlerdeki arızalar minimuma inecektir.
Akaryakıt dispenserlerde:
Tanktan biriken su ve pislik pompada toplanarak pompa dişli ve şaftının korozyona uğramasına neden olur. Pompa zorlanır ve kilitlenir.
Tanktaki pislik dispenserdeki filtre elemanlarının kısa zamanda tamamıyla tıkanmasına neden olacak, basınç artıp (debi düşecek) filtrenin patlamasına yol açacaktır. Bu durumda pislik metrenin içine boşalacak, metre, silindir ve valf contalarını bozacaktır. Yerinde onarılması mümkün olmadığından metrenin komple değişmesi gerekecektir.
Su ve pislik metre bilyeli rulmanının sıkışmasına veya zorlanmasına yol açacağından debinin düşmesine neden olacaktır.
Araçlarda:
Serbest su, emülsiyon gibi istenmeyen karışımlar araçların yakıt sistemlerine zararı olacaktır. Bu zararların tazmini için istasyonlara yapılan başvurulara bakıldığında zararın boyutları istasyon sahiplerini ciddi mali yükümlülüklerle karşı karşıya bırakmaktadır.
Bu nedenler, ekipman arızaları üretici ve distribütör firmalara müşteri şikayeti olarak geri dönmektedir. Olumsuzlukların önüne geçmenin en etkileyici yolu, önleyici tedbirleri almaktır. Ekipmanın arızalandıktan sonra düzeltilmesi için oluşan maliyet, periyodik olarak yapılan bir dizi faaliyet sayesinde kolayca önlenebilmektedir. Yapılan iyileştirmelerle birlikte akaryakıt depolama tanklarındaki ayrıştırma oranı benzinde %95, dizelde %93 seviyelerine çıkmaktadır.
Bakım Departmanımız, alanında uzman ekipleri ile Türkiye’de bulunan tüm akaryakıt istasyonlarına ve birçok endüstriyel tesise müşteri memnuniyetini esas alarak akaryakıt tank temizliği işlemini yapmaktadır. Bakım Departmanımızın, tank temizliği işlemi sırasında kullandığı ekipmanların güvenilir olduğu yetkili kuruluşlarca belgelendirilmekte ve daha iyi hizmet verebilmek için sürekli geliştirilmektedir.
Bu gelişmelerle birlikte yıllar içerisinde akaryakıt depolama tanklarından çıkan atık miktarında önemli seviyede azalmalar gözlemlenmektedir. Atık miktarındaki azalmayla birlikte atık kaynaklı zararlar ve tehlikeler minimum seviyeye indirilmektedir.
Ayrıştırılan atıklar atık depolama varilleri aracılığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlarca atık bertaraf tesislerindeki yönetmeliğe uygun bir şekilde bertaraf edilmektedir. Bu şekilde akaryakıt depolama tanklarından çıkan atıkların çevreye ve canlılara zarar vermesinin önüne geçilmektedir.
“Akaryakıt Tank temizliği; özel olarak tasarlanmış hava tahrikli ‘temizlik ünitesi’ adı verilen bir ekipman vasıtası ile tankın tabanında biriken mikrobiyolojik yapılar, tortu, serbest su, emülsiyon gibi istenmeyen oluşumların tanktan arındırma işlemidir. Çıkan atıklar atık ayrıştırma makinesi ile ayrıştırılıp, ağzı kapalı metal variller içerisinde akaryakıt istasyonda güvenli bir alanda muhafaza altına alınır.” Akaryakıt tank temizliği konusunda Türkiye geneline yayılmış 14 adet gezici ekipler ile yaklaşık yılda 6,000 akaryakıt istasyona hizmet verilmektedir. Ekiplerimizin hepsi 3 kişiden oluşup içlerinde deneyimli elektrik mühendisi, elektrik teknikeri ve mekanik tekniker bulunmaktadır.