Tank Cidar Arası Kaçak Kontrol Sistemi

Akaryakıt istasyonlarında çift cidarlı akaryakıt tankına sızıntı kontrolü ve kaçak tespiti yapan kaçak kontrol sistemleri kurmak, TSE 12820 standartlarına göre EN 13160 zorunludur. Yeni nesil çift cidarlı akaryakıt tankına uygun basınçlı tank kaçak kontrol sistemleri, hızlı ve kolay kurulumu ve düşük bakım maliyetlidir. Ayrıca, uzun yıllar boyunca yapabileceği etkili kaçak takibi sayesinde en ideal çözüm olmaktadır. Tank Cidar Arası Kaçak Kontrol Sistemi kurulumu tüm akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilmelidir.

EN 13160 Sınıf 1 Kaçak Kontrol Sistemleri

Tank Cidar Arası Kaçak Kontrol Sistemi ile gerçekleştirilen sızdırmazlık kontrolü belirli bir prensip ile çalışmaktadır. Çift cidarlı akaryakıt tankları için cidarları arasına basınçlı hava veya azot gazı veya cidarlar arası vakum uygulanmaktadır. Tank cidar arası kaçak kontrol sistemi ile cidar arasındaki basınç sürekli izlenmektedir. Yani tankın cidar arası sürekli test edilmektedir. Bir kaçak tespit edildiğinde yakıt çevreye saçılmadan yeraltı akaryakıt tankı boşaltılabilmektedir.  Bu tip cidar arası kaçak kontrol sistemlerinin EN 13160-2 sertifikası olması zorunludur.

EN 13160 Sınıf 2 Kaçak Kontrol Sistemleri

Bu sistemlerde akaryakıt tankının cidar arasına doldurulan antifrogen bir sıvı ve bu sıvının seviyesini kontrol etmek için tank menholüne yerleştirilen bir hazne bulunmaktadır. Cidarlardan herhangi birinde gerçekleşen kaçak, cidar arasındaki sıvının seviyesi değiştirmektedir. Değişim, akaryakıt menholünde bulunan hazne sayesinde bu izlenebilmektedir.  Bu sistemlerin ATEX ve EN 13160-3 sertifikalı olması zorunludur.

Tankın cidar delindiğinde bulunan antifrogen sıvı, tankın içine ya da dışına kaçarak kirlenmeye sebep olmaktadır. Her ne kadar bu sıvının çevre dostu olduğu söylense de, aradan geçen yıllar ve öğrenilen yeni bilgiler bu sıvının yeraltı sularını kirlettiği yönündedir. Buna ek olarak kullanılan sıvıların bazılarının zaman içerisinde kimyasal tepkimeye girerek (mantarlaşma) jel kıvamına geldiği ve bu yüzden görevini yerine getiremediği anlaşılmıştır.